8 heite filmtips til høstferien!

torsdag 24 sep. 2020
8 heite filmtips til høstferien!

Det er meldt drittvær de neste ukene. Her er de beste grunnene til å søke tilflukt i kinomørket.

HostSvartBakgrunn.jpg

Høstferien er forskjellig for oss alle.

Selv om vi nordmenn tradisjonelt søker fjell og hytte når løvet gulner utenfor, tilbringer mange av oss ferieuka i bynære strøk, enten det innebærer skolefri, jobb, urban ferie eller hjemmekontor.

Én ting er imidlertid sikkert: Det finnes en drøss gode kinofilmer å fortære denne høsten, uansett hva slags filmsmak du måtte ha.

Disse åtte kinotipsene burde dekke det meste av det menneskelige spekteret.

Tenet.jpg

For den tenksomme action-fantasten: Tenet

Med «Tenet» har Christopher Nolan skapt nok en episk action-blockbuster med plenty av mat for de små grå – en James Bond-møter-science fiction-hybrid som de som har sett den har diskutert helt siden premieren på sensommeren.

Fans av Nolan vet at regissøren ikke er fremmed å herje med seerens forventninger – «Inception» og «Interstellar» er bare to eksempler – og det er umulig å yte handlingen i «Tenet» rettferdighet gjennom et kort referat.

Men det handler om trusler fra fremtiden, tidens relativitet og to agenter – strålende spilt av John David Washington og Robert Pattinson – som må rette kloden fra den sikre undergang. Denne gjør du lurt i å se to ganger. Minst.

Billetter til «Tenet»

KunstnerenTyven-min.jpg

For den kvalitetsbevisste doku-elskeren: Kunstneren og tyven

Tiårets beste norske dokumentar? Benjamin Rees «Kunstneren og tyven», som vant Sundance-festivalens spesialpris for historiefortelling tidligere i år, ligger foreløpig godt an til tittelen.

«En mektig film om et kunstran», skriver VG i sin anmeldelse og triller seks øyne på terningen. Det samme gjør NRK, Aftenposten, Cinema og en rekke andre norske medier, mens Variety og BBC trekker den fram på sine foreløpige årslister.

I filmen møter vi den tsjekkiske kunstneren Barbora Kysilkova, som opplevde å få to bilder stjålet da tyver brøt seg inn i Galleri Nobel i 2015. Etterhvert ender hun opp med å etablere et vennskap med en av tyvene, rusmisbrukeren Karl-Bertil Nordland, og deres komplekse relasjon

Billetter til «Kunstneren og tyven»

Afterwecollided-min.jpg

For den unge romantikeren: After We Collided

Romantikk, sex, sjalusi og hjertesmerte står på menyen i ungdomsdramaet «After We Collided».

Filmen plukker opp tråden der fjorårets «After» sluttet, og Josephine Langford og Hero Fiennes Tiffin gjentar rollene som naive Tessa Young og rebellen Hardin Scott – to unge og lidenskapelige mennesker med en trøblete tiltrekning seg imellom.

«After We Collided» er i likhet med forgjengeren basert på young adult-forfatteren Anna Todds svært populære «After»-serie, som startet som en såkalt fanfiction basert på One Direction-kjekkasen Harry Styles. Fortsatt gjenstår det tre bøker igjen å filmatisere, så fans av universet kan ha store gleder i vente.

Billetter til «After We Collided»

DianasBryllup2020-min.jpg

For den noe eldre romantikeren: Dianas bryllup

«Samlivskomedie som bobler av overskudd», skriver Dagsavisen i sin femmeranmeldelse av denne norske feelgood-filmen, og Fædrelandsvennen og TV2 har landet på samme terningkast.

«Dianas bryllup» tar utgangspunkt i datoen 29. juli 1981. Det var ikke bare dagen da Diana Spencer giftet seg med prins Charles i London, men – viktigere i denne sammenhengen – bryllupet til Liv (Marie Blokhus) og Terje (Pål Sverre Hagen), som kaller opp datteren sin etter det rojale ikonet.

Filmen følger Dianas oppvekst i en familie preget av dyp kjærlighet, men også intense konflikter. Vil hun få kalde føtter når det er hennes tur til å gifte seg 30 år senere? Sterke skuespillerprestasjoner, humor og varme gjør den hyllesten til romantikken verdt å se.

Billetter til «Dianas bryllup»

FollowMe-min.jpg

For horror-entusiasten som er lei av influencere: Follow Me

Stadig flere grøssere inkorporerer sosiale medier som en sentral del av handlingen, og «Follow Me» føyer seg inn i rekken med et brutalt knyttneveslag.

Den populære influenceren Cole (Keegan Allen) og hans entourage reiser til Moskva for å være med på et helt spesielt escape room-opplegg som vår mann skal strømme direkte. Gjengen får imidlertid kjapt alvorligere ting enn internetthastighet å bekymre seg over: Hvor mye av seansen er egentlig lek? Og hvem av dem vil komme fra det i live?

«Follow Me» er ingen subtil film, men hogger snarere effektivt løs på den samme hovedpulsåren som blant annet «Saw»-filmene har gjort tidligere. Blod, gørr og opprivende scener loves, uten at det legger noen demper på popkornappetitten.

Billetter til «Follow Me»

ColliniCase-min.jpg

For den som ikke får nok av andre verdenskrig: The Collini Case

I «The Collini Case» får den nyutdannede forsvarsadvokaten Caspar Leinen (Elyas M´Barek) en tilsynelatende umulig sak i fanget: En velstående tysk industriherre har blitt funnet drept, og morderen – en italiensk pensjonist – tatt på fersken ved liket. Men Leinen avdekker gradvis konspirasjoner som strekker seg helt tilbake til Nazi-Tyskland, og som sterke krefter prøver å hindre ham i å grave dypere i.

Filmen er basert på den tyske advokaten Ferdinand von Schirachs bestselgende roman med samme navn – en beretning som er basert på bestefarens sentrale rolle i Hitlerjugend på 30-tallet, og hans ansvar for å ha deportert tusener av østerrikske jøder til konsentrasjonsleirer under krigen.

En sterk filmopplevelse som vant publikumsprisen under Den norske filmfestivalen i august. Vises på utvalgte kinoer.

Billetter til «The Collini Case»

Greenland-min.jpg

For den som trenger en katastrofefilm akkurat nå: Greenland

Den virkelige verden anno 2020 kan vel tidvis fortone seg som mer enn skummel nok for de fleste av oss. Men kanskje ligger det noe terapeutisk i å se apokalypsen utspille seg på det store lerretet – det kunne tross alt vært enda verre.

Verre blir det da også i «Greenland», der en komet med kurs mot jorda bokstavelig talt henger over begivenhetene. John Garrity (spilt av en sedvanlig barsk Gerard Butler) må prøve å redde familien sin i sikkerhet – ikke bare fra kometen, men i tillegg fra et samfunn som eksploderer i vold og lovløshet idet undergangen synes uunngåelig.

Denne intense og nervepirrende kruttønna av en actionfilm byr på velkommen virkelighetsflukt – samtidig som den pirrer overlevelsesinstinktet.

Billetter til «Greenland»

KnutsenogLudvigsen-min.jpg

For foreldrene som vil gi barna noe bedre å synge på: Knutsen & Ludvigsen 2

Jobber du hjemmefra i ferien, mens ungene har fri – og gauler på de samme sangene om og om igjen? Da kan du i alle fall utvide repertoaret deres med noen sanger du liker, og lære dem noen kulturelle referanser, ved å ta dem med på kino og se den nye Knutsen & Ludvigsen-filmen.

I «Knutsen & Ludvigsen 2 – Det store dyret» blir våre venner kastet ut av tunnelen de bor i, og ender opp med å reise på et eventyr de sent vil glemme. Filmen har allerede blitt hyllet av anmelderne, med femmere fra VG, Dagbladet og NRK.

Også «Trolls – Verdensturné» kommer på kino i høstferien, og er en sprudlende fornøyelig kinofilm proppfull av god musikk for store og små.

Billetter til «Knutsen & Ludvigsen 2 – Det store dyret»

Les også vår guide til høstferiens beste filmer for hele familien!