Before Sunrise - kjærlighet over tid

torsdag 15 aug. 2019
Before Sunrise - kjærlighet over tid

Before Sunrise er den første av tre filmer, men det er heldigvis ikke slik at du må se alle tre for å være med eller nye filmen.

Det er oss der ute som trenger en skikkelig god romantisk film akkurat nå, men vi er fullt klar over at å bestemme seg for en film der romantikken starter i kollektiv transporten, ikke er det enkleste du gjør i dag. Men ikke la det stoppe deg fra å oppdage denne filmen.

Vi snakker et klassisk "boy meets girl" scenario her, og det skjer også på et tog der de begge skal av på forskjellige stasjoner. En samtale starter mellom de to ungdommelige sjelene, og de ser ut til å trives i hverandres selskap. Toget stanser i Wien, og de skal til å ta farvel.

Men i siste øyeblikk forslår Jesse:

Resten av filmen før vi følge de to vandrende rundt i Wiens gater, mens de snakker sammen om hvorfor de tenker og handler som de gjør. Det er blitt sagt at historier er vår tids religionssurrogater. Om det ikke finnes noen Gud, finnes det kanskje en historie med en begynnelse, midte og slutt vi kan forholde oss til.

Intimiteten i betroelsene avhenger av at de har dette ene døgnet sammen, verken mer eller mindre. Som to døgnfluer tiltrekkes de av hverandre og innleder en nærmest skeptisk flørt. En engasjerende, men rolig film, som står som et prakteksemplar på hvordan dialog kan drive en hel film.

BeforeSunrise.jpg

Det er laget to filmer i etterkant; Before Sunset og Before Midnight. De er like gode alle tre, og om du har litt ekstra god tid i ukene fremover, så er det skikkelig opplevelse å se de etter hverandre.

Sitat:

"Even though I reject most of the religious things I can't help but feeling for all those people that come here lost or in pain, guilt, looking for some kind of answers. It fascinates me how a single place can join so much pain and happiness for so many generations."