Belfast - en fargerik fortelling i monokrome gråtoner

tirsdag 8 mars 2022
  • Henrik Bjerke Ryhjell
Belfast -  en fargerik fortelling i monokrome gråtoner

Som barn av konflikten i Nord-Irland har regissør Kenneth Branagh bygget opp karrieren sin med mål om å få lage denne filmen. Belfast er kontrollert, gjennomtenkt, og resultatet er en film sitter igjen lenge etter rulleteksten.

(Premiere 25. mars med førpremiere 19. mars, billetter slippes onsdag ettermiddag)

Belfast er nominert til 7 Oscar-priser, inkludert for beste film, beste originalmanus, klipp og kvinnelig og mannlig birolle. I dag tar vi en nærmere titt på hvorfor Belfast er en av årets beste filmer, og hvorfor vi tror den tar med seg flere prestisjetunge priser med hjem.

Klikk her for å se trailer først

Klikk her for lese om filmens handling

En ung gutt og hans arbeiderklassefamilie forsøker å navigere hverdagen under urolighetene i Nord-Irland på 60-tallet.

Buddy står på terskelen av ungdomstiden, bor sammen med sin kjærlige familie, og lever et liv fylt av barnlige rampestreker og gryende forelskelse. Men hjembyen er preget av konflikter, og familien må ta et vanskelig valg:

Bli værende og håpe at ting roer seg, eller forlate alt de kjenner med håp om et nytt og bedre liv.


AWS_Belfast_Picture_1.jpg

The Troubles og formative år for en ung gutt

På slutten av sekstitallet sto den nordirske byen Belfast ved et forferdelig veiskille. Byen vinket farvel til tidligere tiders uskyld og vinglet på randen av en tid som senere ville få navnet The Troubles. I de neste tre tiårene ville sekterisk vold kaste en lang skygge, forringe kameratskapet, splitte samfunn og ødelegge liv på begge sider.

Kenneth Branagh ble født i Belfast av protestantiske foreldre i 1961, og var vitne til The Troubles. Den skarpe enden av denne tiden har han aldri ristet av seg.

Branaghs CV tar for seg alt fra shakespeariske innfall fra 1993s Much Ado About Nothing til Marvel-storfilmen Thor (2011) og whodunnits som årets Death On The Nile, men har han aldri ledet et prosjekt som er mer personlig enn den nye Belfast-filmen .

Som Branagh sier: "Jeg tror ikke du kan ta Belfast ut av gutten."

Gjennom hele filmen vil du kunne kjenne på denne følelsen han beskriver her, og du skal være nokså kaldblodig for å ikke kunne la deg påvirke.


AWS_Belfast_Picture_2.jpg

Hva er det som skiller Belfast fra andre filmer om The Troubles?

Det er ikke første gang filmskapere har skildret Belfast og den smertefulle sosiopolitiske historien, tvert imot har den fascinert i generasjoner.

Vi har allerede sett hverdagen gjennom britiske soldater i Yann Demanges gripende ´71, og fulgt skjebnen til Guildford Four gjennom Jim Sheridans uforglemmelige In The Name of The Father. Sistnevnte er en must see for alle som skulket det som må være den beste engelsktimen på ungdomsskolen.

Det som skiller Belfast fra tidligere prosjekter er at de i større grad fokuserte på det store bildet, og ikke den daglige virkeligheten til familiene som levde blant blodsutgytelsene.

Branagh tar et steg vekk fra de lekterende politikerne og avisoverskriftene, og fokuserer på en hverdagsfamilie mens de lever, elsker, drikker, danser og drømmer seg til bedre tider blant Belfasts stormskyer og pistolskudd.


AWS_Belfast_Picture_3.jpg

Hva er tilbakemeldingene så langt?

Fra det øyeblikket Belfast debuterte på Telluride Film Festival i september i fjor, har sølvtøyet regnet ned. Branaghs film har allerede vunnet People's Choice Award på Toronto International Film Festival i 2021, blitt kåret til en av årets beste filmer av National Board Of Review.

Men dette er bare starten, for i tillegg til å være en favoritt blant kritikere, er det også en yndling blant det vanlige kinopublikumet. Akkurat nå har filmen en Audience Score på 92% på Rotten Tomatoes , og er offisielt serifisert "Fresh".

I sin anmeldelse for The Times skriver Kevin Maher "en film med formell skjønnhet, bokstavperfekte prestasjoner, kompleks og teskturert forfattelse og nok komedie og Van Morrison til å få deg til å glemme at du ser på et drama om sekterisk hat.

Rick, en tilfeldig kinogåer sier "Et uventet filmisk mesterverk om et barns inntrykk av en verden som går gal rundt ham.


AWS_Belfast_Picture_4.jpg

Lidenskapsprosjektet du ikke vil gå glipp av

Det er ingen tvil i at Belfast er lidenskapsprosjekt, og en film som kommer til å vekke følelser hos de fleste.

Filmen har premiere 25. mars på ODEON Kino, men 19. mars har vi førpremiere på alle kinoene våre. I tillegg til en førpremiere på ODEON Oslo 22. mars.

Billetter til visningene slippes onsdag ettermiddag.

Ha en fortsatt fin dag videre!