– Ble veldig glade da kinoen åpnet igjen

tirsdag 6 okt. 2020
– Ble veldig glade da kinoen åpnet igjen

Elly og Ella går på kino hver uke. Det har de fortsatt med, også nå etter at kinoene har måttet innføre smitteverntiltak. – Det føles veldig trygt og godt å være her, sier de to venninnene.

Lyst til å være med på seniorkino? Klikk her for å se det fulle programmet


Det er en grå og regnfull fredag formiddag i oktober. Høsten har virkelig gjort sitt inntog, men inne i foajeen på ODEON Oslo er det varmt og koselig. Lukten av vafler og nytraktet kaffe sprer seg i rommet, og over musikkanlegget surrer det behagelig og fin musikk.

Litt etter litt fyller sofagruppene seg opp med forventningsfulle besøkende. Noen alene, noen i par, noen venninner og noen større vennegrupper.

Det er nemlig klart for seniorkino på ODEON Oslo – et konsept som arrangeres to ganger i uka.

Selv om det er en hel time til filmene starter, kommer de fleste i god tid for å nyte en vaffel og kopp kaffe i Oscar’s bar.

– Jeg ble veldig glad da kinoene åpnet igjen, og har vært her jevnt siden. Denne uken har jeg til og med vært her to ganger, forteller Elly Stenbeck.

– Det har vært en fornøyelse hver gang. Og du verdens rike, vi betaler bare 20 kroner for vaffel og kaffe! Her er det ikke noe å klage på, konstaterer hun.


Et trygt og godt sted for film og et sosialt avbrekk .

Elly.jpg

Elly og venninnen Ella Olaug Lien drar på kino sammen én gang i uken. De er gamle naboer, og har vært venninner i over 50 år. Etter filmen er ferdig, bærer det rett på Egon for å nyte en bedre middag.

– Vi er enker begge to og må gjøre det beste ut av det. Det er viktig å komme seg litt ut – man må oppsøke det som er hyggelig! Seniorkino er sosialt, og det er ekstra fint å ha noe å gjøre på dagtid. I dag skal vi se dokumentaren til David Attenborough, forteller Elly.

De to venninnene er enig om at smittevern tas på alvor på ODEON.

– De noterer blant annet telefonnumrene våre når vi kommer. Og så er det store saler som vi ofte har nesten helt for oss selv. Det er god plass i foajeen også, og så hyggelige folk bak disken. Det føles nesten som vanlig å være her, sier Elly.

– Det er trygt og godt å være her, og vi har god plass. Vi merker jo at det er mindre som skjer ellers for tiden, og da er det veldig fint å ha seniorkino. Jeg liker godt det sosiale knyttet til det, forteller Ella.


– Hadde vi ikke følt oss trygge, hadde vi ikke kommet tilbake.

Elin.jpg

Noen sofagrupper lenger bort sitter Elin og Petter Dalholt. De bor i gåavstand til Odeon på Storo, og drar på kino én gang i uken – i alle fall i vinterhalvåret. I dag skal de se David Attenborough: A Life on Our Planet.

– Vi har sett en del av programmene hans tidligere, og synes det er mye fine dyre- og naturbilder. I tillegg får vi se hvor dårlig det står til med kloden vår, forteller Elin.

De synes det fine med seniorkino er at de har noe å gjøre på dagtid, og kimser heller ikke av muligheten til å få seg en kaffe og vaffel før visningen.

– Det var veldig hyggelig å få beskjed om at kinoene hadde åpnet igjen. Det er antibac alle steder, god avstand i foajeen og salene og vi føler oss godt ivaretatt. Vi har også vært her med barnebarna våre, og det gikk veldig fint, sier Elin.

– Hadde vi ikke følt oss trygge, hadde vi ikke kommet tilbake istemmer Petter.

Nylig så de den norske dokumentaren «Kunstneren og tyven», som de varmt anbefaler videre. I dokumentarfilmen møter en kunstner tyven som stjal maleriet hennes – og ender opp med å male ham.

– Den var veldig levende, og vi fikk virkelig innblikk i to forskjellige menneskers liv. Jeg ble veldig fascinert, forteller Petter.


– Vil gå oftere på kino

Elisabeth.jpg

Femten minutter før tre av dagens visninger starter, slår Elisabeth Holme seg ned i en sofa. Hun er deltidspensjonist, og jobber turnus med mye kveldsvakter. Derfor synes hun det er ekstra fint å kunne dra på kino på formiddagen.

– Jeg er veldig glad i å gå på kino, og liker å fordype meg i filmer. Det er noe helt annet enn å se på TV-en hjemme. Jeg går kanskje én gang i måneden, men skulle gjerne gjort det mer, sier hun.

Føler du at ODEON tar smittevern på alvor?

– Ja, det gjør jeg! Du merker det allerede når du kommer inn her og kjøper billetter. Det er godt avmerket i salen med tanke på sitteplasser. Jeg synes det går veldig greit, og det føles sikkert og trygt å komme hit.

– En trygg arena å komme til

luxe_hero.jpg

Da kinoene endelig kunne åpne dørene igjen etter koronapandemien inntraff, var det stor etterspørsel etter seniorkino. Nå vises det tre filmer på onsdager og fem filmer på fredager.

– Folk synes det er et hyggelig å være her og mange kommer for det sosiale. De får se kvalitetsfilmer til rabattert pris, med litt nedsatt lyd – og med kaffe inkludert i prisen, sier Henrik Ryhjell i ODEON kino.

De har lært opp de ansatte i smittevern, og har innført strenge tiltak. Visningene blir spredt godt utover, og de tar inn mye færre folk i salene.

– Kinoene våre er alle en trygg arena å komme til, alt er tilrettelagt og det er god plass til alle. Vi kommer til å fortsette med fullt fokus på smittevern og tilrettelegging fremover, avslutter Henrik.