CODA ble overraskelsen under årets Oscarutdeling

mandag 28 mars 2022
  • Olle Östlund
CODA ble overraskelsen under årets Oscarutdeling

Årets Oscarutdeling ble en kveld full av overraskelser, og «CODA» ble den store vinneren.

Vi må starte med kveldens største snacks, nemlig Will Smith. I løpet av kvelden vant han sin første Oscar noensinne for rollen som de legendariske tennisproffene Serena og Venus Willimas målbevisste far Richard William i biografien «King Richard».

Richard_!.jpg

Men Oscar-seieren var ikke den eneste grunnen som satte Will Smith i søkelyset under gallaen. Tidligere på kvelden oppsto det en merkelig situasjon da komiker Chris Rock trakk en grov vits om Smiths kone Jada Pinkett Smith og det barberte håret hennes.

Vitser falt ikke i god jord hos ekteparet da Jada lider av alopecia, flekkete hårtap. Smith svarer med å gå opp på scenen og gi Rock en lavet. Stemningen var mildt sagt anstrengt resten av tiden av gallaen og kom seg aldri ordentlig.

Ikke bare ble det delt ut strøk under gallaen, det var også noen premier. Denis Villenueves vanvittig vakre «Dune» var filmen som ble belønnet med flest Oscar-statuetter og tok med seg seks seire. Det storslåtte sci-fi-eposet fikk mest oppmerksomhet for sine filmiske prestasjoner og vant i kategoriene Beste foto, Beste produksjonsdesign og Beste musikk.

Dune_bild7_sv.jpg

Dessverre ble det ingen nordiske vinnere denne kvelden. Japanske «Drive My Car» vant Oscar-statuetten for beste internasjonale film før norske «Verdens verste menneske» og danske «Flukt» i kategorien Beste sminke og hår for henholdsvis «Dune» og «House of Gucci».

Desto morsommere ble det for Billie Eilish og broren Finneas O'Connell ble tildelt Oscar for beste originalsang for Bond-låten «No Time to Die».

Så til kveldens andre store overraskelse! Den hete feelgood-historien «CODA», som også vant fire priser på fjorårets Sundance-festival og ble beste film på Producers Guild of America Awards forrige uke, seilte sent som utfordrer i kategorien Beste film til storfavorittene «Belfast» og "Power of the Dog".

CODA_1.jpg

Og uventet nok var det faktisk «CODA» som ble kveldens store vinner da døvedramaet vant Beste film. I tillegg til den mest prestisjetunge prisen, ble Siân Heder også tildelt en Oscar for beste manus og Troy Kotsur for beste mannlige birolle.

Kenneth Branagh og hans forhåndsfavoritt «Belfast» ble nominert i hele syv kategorier, men måtte nøye seg med kun én statuett, Beste originalmanus. Det samme gjelder Jane Campion og hennes «The Power of the Dog» som ble belønnet med Oscar for beste regi, men ikke noe mer.

Ha en fin dag videre!