De 10 beste påskeeggene i filmer

torsdag 30 mars 2023
De 10 beste påskeeggene i filmer

Stan Lee, appelsiner og bokstaven X - påskeeggene fra filmens verden kommer i alle forskjellige farger og former. Før påsken kårer vi de mest minneverdige!

Påsken er snart her og vi i ODEON Kino tenkte vi skulle feire denne høytiden med påskeeggjakt i filmens verden. Hvis du ikke er kjent med denne edle tradisjonen blant filmelskere og kinoelskere, ønsker vi hjertelig velkommen og begynner med en introduksjon til selve jakten.

Påskeegg i populærkulturen er ikke det samme som påskeegg i det virkelige liv, de består av skjulte ledetråder eller referanser i filmer, serier og videospill. På det hvite lerretet kan påskeeggene ta praktisk talt alle former. Det kan være en skuespiller eller et objekt som dukker opp i en bestemt franchise eller filmserie.

De filmatiske påskeeggene kan også fungere som et signal om at noe vil skje i filmens handling eller dukke opp som en skjult ledetråd for fremtidige filmer. Påskeeggjakt i populærkulturens verden er en langvarig tradisjon som strekker seg helt tilbake til 1979. Det var i Atari 2600-spillet "Adventure" det aller første påskeegget ble funnet. Siden den gang har jakt blitt en elsket og kjær sport blant filminteresserte, fangutter og geeks.

Vi har kåret ti av de mest legendariske påskeeggene gjennom tidene. Vi har også kastet inn noen utfordringer som du og familien kan sysle med i påskehelgen. Så grav frem VHS- eller DVD-spilleren, ta på deg detektivklærne og bli med på påskeeggjakten!

Luxo_hero.jpg


Luxo-ballen

Disneys Pixar elsker å gjemme påskeegg i filmene sine, og vi kunne ikke tenke oss et mer legendarisk påskeegg til å begynne med enn Luxo Ball. Den aktuelle ballen ble introdusert for oss tilbake i 1986, i "Luxo Jr". Denne kortfilmen var en av de nyopprettede Pixar Animation Studios sine første filmer, så det er et rikt påskeegg vi har med å gjøre.

Siden den gang har Luxoball vært skjult i de fleste Pixar-filmer, på en eller annen måte. Du kan enkelt se ballen i "Toy Story"-filmene og i andre Pixar-favoritter som "Up" og "Monsters Inc.". Se opp for dette klassiske påskeegget i fremtidige Pixar-produksjoner, for det vil garantert dukke opp igjen! Kanskje allerede i "Elemental" den 16. juni?

Herkules_hero.jpg


Disneys tapte karakterer

Et påskeegg kan, som vi tidligere har påpekt, være en karakter fra en annen film i stedet for et objekt. I Disney-filmen "Hercules»" dukker en favorittskurk fra barndommen opp i ny drakt. Den konspiratoriske løven Scar fra "Løvenes konge" er nå henvist til rekvisitter og bæres helt uanselig av den greske halvguden som en slags pelshatt.

En annen tapt Disney-karakter er Rapunzel fra "Tangled". Hun har gått seg vill og havnet i den snørike verdenen til "Frost" og kan sees beundre showet Anna setter opp når hun synger for første gang.

Disney-karakterer holder seg sjelden innenfor rammen av sine egne filmer, så vi oppfordrer deg til å se dine gamle favoritter – det er mange påskeegg! Dette bringer oss til ditt første oppdrag: i 2016s "Vaiana" kan du finne et påskeegg fra Disney-klassikeren "Den lille havfruen". Men hvor? Det må du finne ut av!

Kanskje dukker påskeegg også opp i vårens store Disney-film, live-action-versjonen av "Den lille havfruen", som har kinopremiere den 26. mai.

IronManAfter_hero.jpg


Påskeeggmesterne Marvel

Å lete etter påskeegg er en elsket tradisjon blant Marvel-fans. Filmserien som strekker seg over 15 år, 20 filmer og nå også noen TV-serier har gjort det å gjemme påskeegg til sitt varemerke. Det er faktisk på en måte umulig å velge ut bare ett påskeegg, og hele denne teksten kan egentlig handle om dette emnet alene, men vi prøver det.

Et av de mest klassiske påskeeggene i MCU finnes tidlig i franchisens historie, nemlig i posttekstscenen i "Iron Man 2". I scenen møter vi agent Coulson som har lokalisert Thors elskede hammer Mjølner i ørkenen i New Mexico, noe som var en stor indikasjon på at flere av Marvels mektigste superhelter endelig skulle møtes i "The Avengers".

Den 3. mai får vi lete igjen i "Guardians of the Galaxy: vol 3".

Joker2_hero.jpg


Jokerens navneskilt

Heath Ledgers opptreden som Jokeren i "The Dark Knight" regnes som en av de mest ikoniske opptredenene i filmhistorien. Og nå tilbyr vi deg en del informasjon som kanskje vil gjøre det enda bedre.

Når Jokeren, utkledd som sykepleier, besøker Harvey Dent på sykehuset i filmens tredje akt, kan den observante se at det står "Matilda" på Jokerens navnelapp. Datteren til Heath Ledger heter Matilda, noe som gjør dette til et søtt preg i en ellers intens scene.

TheBatman_ShakespeareBust_hero.jpg


Å være, eller ikke være - Batman

Og apropos The Dark Knight, i fjorårets "The Batman" finner vi et påskeegg fra 1960-tallets "Batman"-serie, om Batman og Robin.

På Waynes herregård i "The Batman" skimtes en byste av ingen ringere enn William Shakespeare, som også ble brukt i TV-serien, da knappen som åpnet Batman-hulen ble gjemt i hodet til den verdenskjente dramatikeren.

StanLee3_hero.jpg


Den virkelige kongen av cameos?

Det er viden kjent at den nå avdøde tegneseriemogulen og Marvel-faren Stan Lee laget små cameoer som skuespiller i alle filmene i Marvel Cinematic Universe frem til sin død. Du kan blant annet se ham som FedEx-sjåfør i "Captain America: Civil War" eller som en gal frisør i "Thor: Ragnarok".

Grant_Hitchcock_ToCatchAThief_hero.jpg


Men faktum er at tittelen på Hollywoods cameo-konge faktisk tilhører den gamle auteuren Alfred Hitchcock. Av de 52 produksjonene han har gjort, dukker han opp i 39 av dem – uten å ytre en eneste replikk.

Indiana_hero.jpg


Kjendisroboter i Indiana Jones

Vennene Steven Spielberg og George Lucas har en forkjærlighet for å skjule referanser til hverandres arbeid i filmene sine. I Spielbergs film "Raiders of the Lost Ark" ruver for eksempel to av filmverdenens mest kjente roboter forbi. Det er ingen ringere enn R2D2 og C-3PO som plutselig befinner seg i samme galakse som oss.

De som ser ekstra nøye etter kan legge merke til droideduoen som enieroglyfer mens Indie og Sallah søker etter arken i det underjordiske kammeret. Det er enda et Star Wars-påskeegg i samme film - du vet hva du skal gjøre! Finn samleboksen om oldtidsarkeologen og begynn å grave!

Den 28. juni vil vi finne ut om det er flere påskeegg gjemt i "Indiana Jones and the Dial of Destiny".

FightClub_hero.jpg


Kaffeklubben

Den første regelen til Fight Club er at du ikke har lov til å snakke om Fight Club. Vi foreslår at de anarkistiske forkjemperne for vold ledet av Tyler Durden endrer regelen til følgende: "Snakk alltid om kaffe!". Grunnen til dette forslaget er at nesten hver eneste scene i filmen inneholder en kaffekopp fra Starbucks-kjeden. Jepp, du leste riktig. I nesten hver scene, se filmen igjen i påsken hvis du ikke tror oss!

Gudfadern2_hero.jpg


De illevarslende appelsinene

For de aller fleste er de en strålende kilde til vitamin C og for andre et illevarslende tegn på ond plutselig død. Vi snakker selvfølgelig om appelsiner! I Francis Ford Coppolas gangster-epos "Gudfaren" brukes den populære og solmodne frukten som et tegn på at en karakter er i livsfare.

I scenen hvor Vito Corleone blir skutt på åpen gate (og mirakuløst overlever), kjøper han appelsiner som dramatisk sprer seg over både fortau og kjørefelt når kulene trenger inn i kroppen hans. Når karakteren endelig møter skaperen sin senere i filmen, gjør han det ved foten av et appelsintre i sin egen hage.

Coppola brukte appelsinen som dødsmarkør for flere karakterer gjennom hele filmserien, og mange film- og serieskapere (for eksempel "The Sopranos", "Mad Men") har siden brukt samme teknikk for å hylle Coppolas arv.

TheDeparted_hero.jpg


Martin Scorsese's Marked Men

Akkurat som i "Gudfaren" er det illevarslende påskeegg i Martin Scorseses film "The Departed". Der kollega Coppola stolte på oransje, snudde Scorsese seg bort fra bokstaven "X". Hver karakter som dør i filmen (og det er mange) er merket med x-tegnet en eller flere ganger før de mister livet.

Dette symbolet finnes for eksempel i mønsteret på teppet i Colin Sullivans bygård, et sted hvor han også dør. Det er også skriblet i samme heis der Billy Costigan blir skutt i hodet. Scorsese leker her med det engelske uttrykket "marked man" og at det er en gruppe dødsdømte, eller merket til døden, menn som vandrer i filmen hans. Når du ser filmen på nytt vil du legge merke til at x-en er overalt!