Die Hard - en juleklassiker?

tirsdag 8 des. 2020
  • Alexander Kardelo
Die Hard - en juleklassiker?

En av verdens mest elskede actionfilmer har ny premiere på ODEON Kino. Men hvorfor har "Die Hard" blitt så ikonisk? Og kan den virkelig sees på som en julefilm?

Jul og film går hånd i hånd for mange av oss. Det handler om tradisjoner og den spesielle, nostalgiske følelsen som bare favorittfilmen din kan fremkalle. For mange er det egentlig ikke jul før terrorister tar gisler på Nakatomi Plasas julefest og John McClane svarer med et "Yippie-ki-yay!" Men hvordan kommer actionfilmen fra 1988 i det hele tatt til å bli så ikonisk?

Kanskje skyldes filmens status den enkle, men spennende historien, som satte malen for mange actionfilmer siden den gang. Etter hele 80-tallet med bombastiske jungelkrigere med Arnold og Stallone i spissen, var det modig av "Die Hard" -regissøren John McTiernan å begrense handlingen til noen få etasjer i en skyskraper. Mange filmer har prøvd å kopiere suksessen siden den gang, og filmens innflytelse er merkbar i alt fra "Under Siege" (1992) til 2019s actioneventyr "Skyscraper" med Dwayne Johnson.

DieHard_hero_nyhet.jpg

Filmens "bad guy", Hans Gruber, har blitt en favoritt skurk for mange. Den elegant kledde tyskeren stormer Nakatomi Plaza med en godt bevæpnet hær og en nøye gjennomtenkt plan. Det er alltid gøy å holde på skurkene, spesielt når de kommer godt forberedt og intelligente - Alan Rickman spiller Gruber som en iskald, men karismatisk forretningsmann i stedet for en terrorist. Imidlertid hadde han ikke forventet at en enslig politimann ville sabotere alt ...

"Die Hard" er virkelig en filmserie som aldri dør, og den fantastiske originale filmen har ikke blitt mindre i popularitet selv etter 30 år. Kanskje litt mer overraskende er hvordan filmen blir sett på som en juleklassiker for mange. Og hvorfor ikke? Den finner sted i desember, på julebord, og tilbyr et morsomt og actionfylt alternativ til de mer sukkerrike julekomediene.

Fans er uenige hvorvidt det er en julefilm, men det har ikke hindret at "Die Hard" flere ganger ble kåret til en av de beste julefilmene. Manusforfatterne hevder at det ER en julefilm. Bruce Willis selv er ikke enig. Ulike undersøkelser har blitt gjort blant filmelskere og alltid med forskjellige resultater. I det minste er det klart at en actionelsker ikke kan få en bedre julegave. Nå 30 år etter premieren er "Die Hard" tilbake på kino, så ikke gå glipp av en av 80-tallets store filmklassikere på storskjerm.

Ho ho ho!