Etter "Unbreakable" og "Split" kommer "Glass"

fredag 4 jan. 2019
  • Alexander Kardelo
Etter "Unbreakable" og "Split" kommer "Glass"

Etter to anerkjente thrillere, "Unbreakable" og "Split", er det på tide å knytte alle trådene sammen. Her er det du må vite før M. Night Shyamalans siste.

"De kaller meg Mr. Glass på skolen, fordi jeg knuser som glass." - Elijah Price

Med dette sitatet lærte vi å kjenne unge Elijah i "Unbreakable", en gutt født med en unik sykdom som gjorde beina hans ekstra svake. Under sine mange opphold på sykehus fant Elijah trøst i tegneserier, hvor kampen mellom godt og ondt gjorde at fantasien kunne flyte fritt. Hvis han var supersvak og skjør nå, må det også være et motstykke: usårbare og ekstremt sterke mennesker i verden?

Tilkjempet etter gjennombruddet "The Sixth Sense", skapte M. Night Shyamalan en mørk og veldig realistisk verden hvor helter og skurker kan leve midt blant oss, uvitende om deres superkrefter. Helten ble representert av Bruce Willis, en sikkerhetsvakt som overlevde en dødelig togkrasj uten en eneste skramme. Hans motstykke var Samuel L. Jackson, i rollen som voksen Elijah, besatt av ideen om at de to mennene kunne være mystisk knyttet, som i hans tegneserier.

På mange måter er "Unbreakable" en film før sin tid. Året var 2000, lenge før bølgen av Marvel og DC titler satte standarden for dagens fargerike tegneserieeventyr. "Unbreakable" nådde raskt kultstatus og etablerte Shyamalan som en spenningsmester. Kan han nå like langt som Alfred Hitchcock eller David Fincher?

Filmmakerens karriere startet på toppen, men falt dessverre ganske raskt. Han fortsatte å skape moderne thrillere med massevis av fantasi, men filmer som "Signs", "The Village" og "The Happening" fikk stadig dårligere mottakelse av både kritikere og publikum. Shyamalan ble i økende grad kritisert for hver film han laget.

Men fansen ga aldri opp håpet om en oppfølger til "Unbreakable", som han tidlig avslørte var ment som en trilogi. Allerede i 2008 fortalte han MTV:

"Jeg får spørsmålet hele tiden, så det er ingenting som vil bli glemt. Jeg spurte meg selv her om dagen om jeg ikke skulle lage en "Unbreakable 2"."

M. Night Shyamalans filmer ble større, dyrere, upersonligere - og floppet hardt. Etter "The Last Airbender" og "After Earth" hadde han fått nok av overdådige studioproduksjoner. Han ønsket å ta tilbake sin kreative kontroll, og betalte for horrorkomedien "The Visit" selv. Laget på et relativt lite budsjett på $5 millioner, ble det en av 2015s største økonomiske suksesser. En mye tiltrengt hevn for filmskaperen, som fikk inspirasjonen tilbake og vendte tilbake til det han gjorde best, sterke og spennende historier der manuset, og ikke effektene, var i fokus.

Da "Split" kom tidlig i 2017, lærte publikum bare at det handler om en mann med flere personligheter, som også kidnappet tenåringsjenter og holder dem fanget. James McAvoy gjorde en fantastisk, uhyggelig innsats i sine mange forskjellige roller, hvorav den ene var den overmenneskelige og skremmende skapningen The Beast.

Men det ville ikke være en Shyamalan-film, men en fin vri på slutten! I den aller siste scenen fikk vi se Bruce Willis som "Unbreakable" karakteren David Dunn, og det ble klart at "Split" og "Unbreakable" eksisterer i samme univers. Årets beste nyheter - og best bevarte hemmelighet - var ute: fansen hadde mottatt deres etterlengtede oppfølger.

"Split" kostet $9 millioner for å produsere, og spilte inn 93 ganger pengene. Suksessen var et faktum. Til slutt kunne M. Night Shyamalan begynne å utføre sin gamle plan om en trilogi. Det var ikke lenge før vi hørte de første planene for "Glass", som vil bringe sammen de superbegavede karakterene David Dunn, Kevin Crumb og Mr. Glass.

I "Glass" vil David Dunn bruke sin overnaturlige evne til å prøve å fange The Beast, og Mr. Glass avslører hemmeligheter som vil være avgjørende for begge to. Sarah Paulson spiller en terapeut som ikke tror på noen superkrefter og Anya Taylor-Joy gjentar sin rolle fra "Split".

På Twitter lover Shyamalan oss "en gal tegneseriethriller" og skriver: "Det var alltid min drøm at de to filmene skulle kollidere i en tredje."

Se superheltfilmen Glass, en av 2019s mest etterlengtede premierer, på ODEON Kino fra 18. januar.