"Frihetens regn" - fra flopp til topp

mandag 4 sep. 2017
"Frihetens regn" - fra flopp til topp

Hvilken film er den beste som noen gang er laget? Mange kritikere holder Hichcocks "Vertigo" som det absolutte mesterverket. "Citizen Kane" blir ofte nevnt. Yngre generasjoner kan ikke få nok av "Ringenes Herre" eller "The Dark Knight".

Men en film ser ut til å ha den unike evnen til å bygge bro mellom alle generasjoner. Ungdommer som gamle, kvinner og menn uansett bakgrunn eller nasjonaliteter er enige: "Frihetens regn" har alt en virkelig god film skal ha.

FrihetensRegnODEON-1.jpg

Det startet med en novelle

Stephen King skrev "Hope Springs Eternal" i 1982, som en del av boken "Different Seasons". I den samme novellesamlingen er også modellen for filmene "Stand By Me" (1986) og "Apt Pupil" (1998). "Different Seasons" finner sted i det fiktive Shawshank-fengselet i Maine, der mange av King’s romaner finner sted.

Stephen King kom i kontakt med en filmskaper som het Frank Darabont. Bare 21 år gammel skrev Darabont et brev til sitt store idol, i håp om å lage novellefilmer av en av novellene hans. Stephen King er sjenerøs mot unge filmskapere og selger gjerne rettighetene for 1 $ hvis han synes ideen er god.

Novellen er ikke egentlig "filmatisk". Det fortelles helt fra karakteren til Reds karakter, uten dialog. Men manuset som Darabont sendte inn var noe ekstra. Både Morgan Freeman og Tim Robbins er enige - det var blant de beste de leste, hevder de i intervjuer også i dag.

FrihetensRegnODEON-2.jpg

Uskyldig dømt?

Historien i "Frihetens regn" følger Andy Dufresne, en stille bankmann som muligens soner en lang fengselsstraff. Inne i Shawshanks murer lærer han å navigere i fengselets makthierarki og de uskrevne regler. Dufresne er dømt til to livstidsdommer, siktet for drapet på sin kone og hennes kjæreste. Men han ser ikke ut som en drapsmann, og den karismatiske nye fangen tiltrekker seg snart den eldre Ellis Boyd "Red" Redding som blir hans venn. Planer for en flukt tar sakte form ...

"Frihetens regn" er mer enn en vanlig fengselsfilm. Det er en historie om håp og dypt vennskap på et kaldt og isolert sted. Til tross for sterke mye motgang og en brutal hverdag, kan ikke Andy bli slått. Det var også litt annerledes enn hva mange forventet av Stephen King, mannen bak "It" og "Pet Semetary". I stedet for frykt og overnaturlige fenomener, undersøker han hva frihet betyr for forskjellige mennesker.

FrihetensRegnODEON-3.jpg

Hvorfor ble den en kinoflopp?

1994 var et fantastisk år for film. Og "Frihetens Regn" hadde ulykken med å bli løslatt i USA samme dag som Tarantinos hype "Pulp Fiction". Samtidig gikk "Forrest Gump" fortsatt sterkt på kino.Og selv om " Frihetens Regn " ble hyllet av kritikere, hadde det vanskelig for å tiltrekke publikum. Filmen floppet. I et nytt intervju med Entertainment Weekly klandrer stjernen Tim Robbins bokens originale tittel - "The Shawshank Redemption".

Men Oscars-juryen hadde ikke glemt tittelen, og " Frihetens Regn " fikk hele syv nominasjoner året etter. Selv om det gikk uheldig fra Oscars-gallaen ("Forrest Gump" tok en storslått det året), så Warner Bros på det som en stor hevn.

Ingen kan huske den tittelen, og jeg forstår det. I flere år etter at filmen kom ut, kunne folk komme til meg og si: "Jeg virkelig likte deg i den Scrimshaw-reduksjonen," sier Robbins.

FrihetensRegnODEON-4.jpg

Til toppen av IMDB

Det kunne lett vært glemt. Men etter Oscar-nominasjonene fikk Warner Bros fornyet tillit, og valgte å bombe VH-markedet med videokassetter. Det var slik, hjemme på TV-sofaen, at mange oppdaget filmen for første gang. Og praten spredte seg. " Frihetens Regn " ble den mest solgte VHS-filmen i 1995. Den ble relansert på TV i årevis.

Filmen har blitt noe av et verdensfenomen siden den gang, kanskje fordi det er et lett tilgjengelig mesterverk. Det er en film som går hjem i hver leir, den kan sees uendelig mange ganger, og hver gang du oppdager noe nytt. Det er stadig å finne nye fans.

I mange år nå har " Frihetens Regn " toppet filmsiden IMDbs berømte Topp 250-liste, som er basert på hundretusener av brukernes gjennomsnittlige rangeringer. Hvordan akkurat det skjedde er et mysterium selv for regissøren:

Det føles helt surrealistisk. Jeg ser på listen, og det er "Gudfar" og "Citizen Kane", og jeg kan virkelig ikke forstå det. Er "Frihetens Regn" bedre enn "Gudfaren"? Men det er til syvende og sist publikum som bestemmer. Og det føles som en enorm belønning, sier Frank Darabont

Skrevet av: Alexander Dunerfors Kardelo – Writer