John David Washington: "En helt utrolig historie"

fredag 7 sep. 2018
  • Kim Nilsson
John David Washington: "En helt utrolig historie"

Et lite kort kan bety så mye. For Ron Stallworth var det bevis på at han var et fullverdig medlem av Ku Klux-klanen. Dette selv om han er afro-amerikaner.

"Da jeg så det ekte medlemskortet første gang ble jeg paff. Da skjønte jeg at historien virkelig var sann," sa John David Washington under en pressekonferanse i Cannes etter at "BlacKkKlansman" hadde en verdenspremiere.

Han spiller hovedrollen i filmen sammen med Adam Driver, og begge forteller at de hadde god tid til å øve før filmingen begynte.

"Det føltes godt å finne den rette rytmen og snakke oss gjennom scenene," sier Adam Driver.

Mange har blitt overrasket over at filmen generelt har en ganske humoristisk tone, til tross for emnet.

"Men vi skulle ikke lage en komedie, vi spilte scenene våre og det er Spike Lee som i etterkant har funnet denne tonen," sier han.

John David Washington, en tidligere amerikansk fotballspiller som nå har akseptert å gå i hans kjente fars fotspor, Denzel Washington, syntes det var en ære å jobbe med Spike Lee.

"Han er en levende legende når det gjelder å fortelle historier om fargede mennesker, både menn og kvinner. Han har et slikt øye for detaljer og emner."

Hvor mye research har du gjort om tidsepoken filmen utspiller seg i, 1970-tallet?

"Veldig mye. Jeg laget en spilleliste av mange svarte artister fra den tiden. Jeg pleide å sovne til "Soul Train", ha ha! Jeg så på flere dokumentarer og leste bøker av personer som hadde vært involvert i Black Power-bevegelsen. Men mye handlet også om utseendet. Da jeg fikk frisyren og klærne mine ble den følelsen naturlig," sier John David Washington.

Fordi Ron Stallworth ikke fysisk kan møte Ku Klux-klanen, kommer hans kollega Filip Zimmerman (Adam Driver) inn i hans sted, men på telefonen er det alltid han som snakker.

"I virkeligheten var stemmene deres ikke spesielt like. Det kan si noe om hvor dum Ku Klux-klanen var," sier John David Washington.

Selv om "BlacKkKlansman" finner sted i fortid tar filmen et hopp i vår tid med referanse til de rasistiske terrorangrep i blant annet Charlottesville i fjor.

Laura Harrier ("Spider-Man: Homecoming") spiller Patrice, en kvinne som er sterkt forpliktet til Black Power-bevegelsen, og som Ron Stallworth har et komplisert forhold til.

"Filmen viser tydelig at emnene som da var aktuelle, ikke er forsvunnet. Omstendighetene er litt annerledes, men jeg til og med jeg, som en svart kvinne, kan oppleve skjult rasisme i hverdagen," sier hun.

Slik som John David Washington gjorde hun sin research før opptak.

"Jeg ble oppfordret av Spike Lee til å lese så mye som mulig og fremfor alt snakke med folk som var aktive, ikke bare de som var kjent.

Hun har imidlertid gode forhåpninger for fremtiden.

"Bare se på hva som skjedde etter Florida skoleskytingene. Der kunne unge mennesker bruke sosiale medier til å skape en protest. At flere mennesker vil bli aktivister er positivt."

Se BlackKklansman på kino nå.