Krasjkurs i Star Wars – få mest mulig ut av den nye filmen!

mandag 16 des. 2019
Krasjkurs i Star Wars – få mest mulig ut av den nye filmen!

For mange er Star Wars nærmest religion, og den store høytiden inntreffer en uke før julaften. Det er en måned igjen til premieren på «Star Wars: The Rise of Skywalker».

Har du glemt eller ikke sett så mye Star Wars, men likevel lyst til å «skjønne greia» – og være med og oppleve en av årets desidert største filmer? Her er en oppsummering og guide, med alt du trenger å vite for å henge med på notene!

Spoiler-advarsel: Vi kommer til å oppsummere og «spoile» de tidligere filmene her. Les videre på eget ansvar.

«Star Wars: The Rise of Skywalker» er på kino 18. desember. Kjøp billetter nå!

En familiesaga i kosmisk målestokk
Hver Star Wars-film åpner med de samme ordene: «For lenge siden, i en galakse langt, langt unna». Dette blir et slags «Det var en gang …». Sjangermessig snakker vi altså eventyr og fantasy i en verdensrom-setting, framfor tradisjonell science fiction.

Filmserien blir gjerne kalt en «rom-opera», og er i bunn og grunn en familiesaga i kosmisk målestokk. Familien det er snakk om er Skywalker-familien. Mer om dem straks.

Det er nå laget i alt elleve Star Wars-filmer, hvorav ni inngår i Skywalker-sagaen, samt to såkalte «antologi-filmer» som gjør et dypdykk i diverse bakgrunnshistorie uten å drive frem den overordnede handlingen. Disse to – «Rogue One: A Star Wars Story» (2016) og «Solo: A Star Wars Story» (2018) – trenger vi ikke bry oss mer om for å forstå «The Rise of Skywalker». Sistnevnte, med premiere 18. desember, er niende og avsluttende film i Skywalker-sagaen som startet i 1977.
 

Tre trilogier
Den første filmen i sagaen kom ut i 1977, og het opprinnelig simpelthen «Star Wars». Her møter vi Luke Skywalker for første gang – den unge, uvitende karen fra galaksens ytterkanter hvis skjebne er å bli en mektig «jedi-ridder» – og vi blir introdusert for opprørsbevegelsens kamp mot det onde galaktiske Imperiet. (Jediene er en utdødd, myteomspunnet orden av riddere som kunne kontrollere den myteomspunnede «Kraften» som gjennomsyrer universet, og som gir overnaturlige evner til de som kan kontrollere den).

Filmen fikk to oppfølgere, nemlig «The Empire Strikes Back» (1980) og «Return of the Jedi» (1983). Samlet er disse tre kjent som den originale trilogien.

«Star Wars», altså filmen fra 1977, er senere omdøpt til «Star Wars: Episode IV – A New Hope». Det skjedde ettersom sagaen er blitt utvidet fra tre til ni filmer, som er produsert i «feil» rekkefølge. Etter den originale trilogien er det blitt laget både …

 • filmer som utspiller seg en generasjon tidligere (episode I-III, utgitt 1999-2005 – heretter kalt forløper-trilogien)
 • filmer som utspiller seg en generasjon senere (episode VII-IX, utgitt 2015-2019, inklusive den nye «The Rise of Skywalker» – heretter kalt oppfølger-trilogien)
 • et par frittstående filmer som kan gjøre det hele ytterligere forvirrende (såkalte «antologi-filmer», utgitt 2016 og 2018).
   

Fortvil ikke om dette virker overveldende. Det er derfor vi har skrevet denne guiden!

Vi kan helt enkelt oppsummere handlingen som følger:
Den originale trilogien (1977-1983). I de originale Star Wars-filmene følger vi kampen mot et ondt imperium som har tatt kontroll over hele galaksen og styrer med jernhånd. Den onde keiseren trekker i trådene, mens den ikoniske skurken Darth Vader er ute i fronten og utfører keiserens vilje. Vader kan også kontrollere den mystiske «Kraften» – men han er blitt forført av Kraftens mørke side og bruker den til onde formål.

Opprørsbevegelsen som kjemper mot Darth Vader og Imperiet er tallmessig og teknologisk underlegne, og (nesten) alt håp synes å være ute når Imperiet demonstrerer sitt nye supervåpen, Dødsstjernen. Denne kan ødelegge hele planeter i et enkelt angrep.

En av opprørslederne, Prinsesse Leia, er på vei for å oppsøke den mystiske jedi-ridderen Obi-Wan Kenobi når skipet hennes blir kapret av Darth Vader. De eneste som unnslipper fra skipet til Prinsesse Leia før Vader tar dem, er to «droider» (avanserte roboter), som krasjlander på den avsidesliggende ørkenplaneten Tatooine – og ender opp hos unge Luke Skywalker, en slags bondesønn fra enkle kår, som viser seg å ha et mildt sagt stort potensiale.

Luke trekkes snart inn i den store kampen mellom godt og ondt i galaksen, og han er den første trilogiens hovedperson. Det viser seg at Luke har et talent for å kontrollere Kraften, og det avsløres i «The Empire Strikes Back» (1980) at Darth Vader er Lukes egentlige far. Den originale trilogien består av:

 • Episode IV – A New Hope (1977)
 • Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
 • Episode VI – Return of the Jedi (1983)
   

Forløper-trilogien (1999-2005). Dekker forhistorien til det onde imperiet og Darth Vader, den gang kjent som Anakin Skywalker. Filmene starter 32 år før «A New Hope» (altså filmen fra 1977), når Anakin er et barn. Anakin – senere altså Darth Vader – er sjeldent begavet i å bruke Kraften, og han blir (under tvil) valgt ut til å trenes opp som en jedi-ridder – med nevnte Obi-Wan Kenobi som læremester. På dette tidspunktet eksisterer fortsatt jedi-ordenen, som arbeider for å opprettholde ro og orden i galaksen på vegne av den galaktiske republikken.
Parallelt med at Anakin blir trent opp og utforsker sin kontroll over Kraften, jobber onde krefter for å styrte republikken og opprette et totalitært imperium. Det går dermed mot krig, og Anakin blir tvunget til å velge side.

«Klonekrigene» som bryter ut vil føre til jedi-ordenens og republikkens undergang, og opprettelsen av det onde Imperiet. Dette er for øvrig ansett for å være de tre klart dårligste filmene i sagaen (si «Jar-Jar Binks» til en Star Wars-fan, og se lyset gå ut av øynene hennes). Forløper-trilogien består av:

 • Episode I – The Phantom Menace (1999)
 • Episode II – Attack of the Clones (2002)
 • Episode III – Revenge of the Sith (2005)
   

Oppfølger-trilogien (2015-2019). Den originale trilogien ender med at opprørsbevegelsen lykkes i å styrte keiseren og Darth Vader, og ødelegge både den første og den andre Dødsstjernen – og dette er tilsynelatende slutten på Imperiet. Men når historien fortsetter 30 år senere, er Luke Skywalker forsvunnet og den nye republikken er i krig med The First Order, en militærmakt som har vokst ut av ruinene til Imperiet.

Fra rekkene til The New Order kommer en ny fiende, Kylo Ren, nemlig Lukes nevø, som er begavet i å bruke Kraften – men han vil dessverre heller leve opp til sitt store forbilde, sin bestefar Darth Vader.

Den første filmen i trilogien («The Force Awakens», 2015) er på mange måter et speilbilde av den originale «Star Wars: A New Hope» fra 1977, idet vi introduseres for en ny, lovende helt på en annen ørkenplanet: den unge jenta bare kjent som Rey. Hun blir trukket inn i konflikten når et kampfly krasjlander ved landsbyen hennes, og hun må hjelpe en desertør fra The New Order (kalt Finn) med å flykte.

Det har alltid vært noe spesielt med Rey; hun er i kontakt med Kraften. Når hun ender opp hos den nye republikken a.k.a. opprørsbevegelsen (og der møter Prinsesse Leia, nå en general, som for øvrig har vist seg å være Luke Skywalkers søster, og også er moren til Kylo Ren – vi advarte om at dette er en familiesaga!) blir Reys oppgave å spore opp Luke og lære Kraftens veier. Oppfølger-trilogien består av:

 • Episode VII – The Force Awakens (2015)
 • Episode VIII – The Last Jedi (2017)
 • Episode IX – The Rise of Skywalker (kommer på kino 18.12.2019)
   

Her plukker vi opp i historien:
I forrige film («The Last Jedi», 2017) utkjempes et slag mellom The First Order og restene av den nye republikken, der de gode, inkludert Rey og Finn, bare så vidt unnslipper på tampen av filmen.

Rey har da tidligere funnet og trent hos Luke Skywalker – som dør på slutten av filmen, idet han redder vennene sine – og hun har konfrontert Kylo Ren, som prøver å lokke henne over til den mørke siden av Kraften.

Vi etterlater en forbannet Kylo Ren som har tatt kontroll over The First Order, men feilet i å bekjempe opprørerne og å forføre Rey. Rey på sin side er på flukt med fragmentene av opprørsbevegelsen i det ikoniske skipet Millennium Falcon.
 

Puh! Henger du med nå?
Med dette i mente kan du henge med når «The Rise of Skywalker» kommer på kino 18. desember – og glede deg til å se avslutningen på filmhistoriens kanskje største familiesaga, som har pågått siden 1977. Dette blir en av årets desidert største kinoopplevelser!

«Star Wars: The Rise of Skywalker» er på kino 18. desember. Kjøp billetter nå!