Alltid rett julegave – kjøp gavekort her og få med deg vårt kampanjetilbud!

Med «Alita: Battle Angel» forbløffer James Cameron verden – igjen

torsdag 24 jan. 2019
Med «Alita: Battle Angel» forbløffer James Cameron verden – igjen

Den visjonære filmskaperen James Cameron er i disse dager aktuell med den episke science fiction-filmen «Alita: Battle Angel», som han har skrevet og produsert. Blir dette sjette gangen han forbløffer verden?

«Blir du brydd av at jeg ikke er helt menneskelig», spør tittelfiguren i den siste traileren til storfilmen «Alita: Battle Angel».

«Du er den mest menneskelige personen jeg noensinne har møtt», er svaret hun får. For Alita er dette betryggende – men for oss som publikum klinger det en nokså urovekkende.

Alita er nemlig en datagenerert karakter som spiller mot levende mennesker. Bevegelsene og mimikken til figuren er basert på skuespilleren Rosa Salazar gjennom motion capture. Hun fremstår som nesten helt ekte – men akkurat ikke ekte nok til at vi tror hun faktisk er ekte. Grunnen til dette er at de visjonære filmskaperne bak «Alita: Battle Angel», James Cameron (produsent, og medforfatter av filmens manus) og Robert Rodriguez (regissør), ønsker å understreke at heltinnen er en kyborg – en robot med hjertet og sjelen til et menneske.

Visjonær og fryktløs

«Alita: Battle Angel» har vært hjertebarnet til Cameron helt siden 2003, men det er først nå han har lyktes med å ferdigstille filmen som er basert på den japanske mangaen «Gunnm». I 2015 kom «Sin City»-regissør Robert Rodriguez ombord for å realisere filmen. Forventningene er skyhøye mye på grunn av det som ser ut til å være et helt unikt visuelt uttrykk. Med andre ord: Ting er som de pleier å være før en ny James Cameron-film.

Cameron anses nemlig for å være blant de mest visjonære, innovative og fryktløse filmskaperne gjennom alle tider. Nettopp derfor var premisset fullstendig troverdig da Cameron spilte seg selv i TV-serien «Entourage», hvor han ville gjøre superhelten Aquaman kul i 2005. Helt utenkelig i virkeligheten, selvfølgelig ...


Her er fem ganger Cameron har forbløffet verden:

1. Terminator 2: Judgement Day

Den første gangen vi stiftet bekjentskap med en nær uovervinnelig kyborg i en James Cameron film, var i «The Terminator» (1984). Likevel holder nok oppfølgeren fra 1991 enda en hakket viktigere plass i filmhistorien. I «Terminator 2: Judgement Day» møter vi igjen Arnold Schwarzeneggers ikoniske T-800, men denne gangen skal han redde John Connor – ikke drepe han.

I stedet er de på flukt fra filmuniversets – og filmhistoriens – nyeste innovasjon: T-1000. For å gi liv til denne formskiftende kyborgen måtte Cameron ty til den, inntil da, mest ambisiøse bruken av CGI. Det krevde 35 mennesker, ti måneder og hele fem millioner dollar (en utrolig sum på den tiden). Selv om spesialeffektene kun varte i totalt fem minutter med spilletid, var dette for en revolusjon å regne. CGI-bruken i Hollywood har siden skutt til himmels – og Cameron var med fra begynnelsen.

2. Aliens

Hvordan ta Ridley Scotts intime – ja, regelrett klaustrofobiske – romskrekkfilm til et nytt nivå? Skru opp volumet til elleve, selvfølgelig. «Aliens» er kanskje det første eksemplene på hvordan Cameron går helt egne veier.

Filmen fra 1986 er en storslått actionfilm som utvidet «Alien»-universet og etablerte Sigourney Weavers karakter Ripley som en av filmhistoriens barskeste actionhelter. Selv etter drøyt 33 år er dette fortsatt en av de aller beste science fiction-filmene noensinne.

3. Avatar

Visste du at dette fortsatt er verdens mest innbringende kinofilm? Selv hvis du tar høyde for inflasjon, er det faktisk bare «Tatt av vinden» som danker ut Camerons episke romodyssé fra 2009. Likevel er det mange som har lagt til «Avatar» i glemmeboka.

Men det er ikke bare inntjeningen som gjør at «Avatar» har en velfortjent plass i filmhistorien. Teknologien som ligger til grunn tok for alvor filmmediet vekk fra det tradisjonelle todimensjonale formatet og inn i 3D-ens hyperrom.

Akkurat som med CGI, eksploderte bruken av 3D-teknologi i årene etter «Avatar», men til filmen kan spores tilbake til 90-tallet. Cameron bestemte seg da for å lage «Avatar», men nektet å begynne produksjonen før teknologien var god nok. I flere år jobbet han med å utvikle det som kalles for Fusion Camera System som gjorde det mulig å spille inn filmen i 3D, fremfor å gjøre det i etterkant.

Resultatet er trolig den aller beste 3D-filmen noensinne!

4. Deepsea Challenger

Cameron er mest kjent for filmatiske Sci-Fi-universer satt i verdensrommet. Det kanskje mest utrolige han har gjort er likevel å ta seg nærmere vår planets opprinnelse enn noe annet menneske.

I 2012 manøvrerte han det undersjøiske fartøyet Deepsea Challenger til bunnen av Challengerdypet i Marianergropen i Stillehavet – det dypeste kjente stedet i verden. Cameron ble med det den første noensinne til å sjøbunnen i den drøyt 11 kilometer dype gropen alene. Filmskaperen tilbrakte tre timer i avgrunnen, og han samlet inn vitenskapelig data, jordprøver og artseksemplarer fra kanskje det mest fremmede stedet planeten vår har å by på.

Og selvfølgelig var fartøyet utstyr med et 3D-kamera som gjorde opptak under dykket. Prosjektet resulterte i National Geographic-dokumentaren «Deepsea Challenge 3D».

5. Titanic

Ja, den må nevnes. «Alle» har sett historiens nest mest innbringende film (nummer tre hvis du justerer etter inflasjon). Det meste er sagt og skrevet om «Titanic», men det kan ikke bestrides at den ambisiøse filmen har satt sine spor på populærkulturen.

I 1997 var «Titanic» verdens dyreste film med et budsjett på omtrent 200 millioner dollar. Mye av grunnen til den skyhøye prislappen var at Cameron fikk bygget en fullverdig kopi av verdenshistoriens mest kjente skip, RMS Titanic – selvfølgelig.

Resultatet overskred alle forventninger: til dags dato har filmen tjent inn 2,187 milliarder dollar! Den ble belønnet med elleve Oscar-statuetter, hvilket gjør at den deler rekorden med «Ben-Hur» fra 1959 og Ringenes Herre: Atter en konge. Leonardo DiCaprio og Kate Winslet fikk et springbrett til toppen av stjernehimmelen.

Og regissøren selv kunne ta steget inn blant filmhistoriens mest belønnede, anerkjente og innflytelsesrike filmskapere.

For tiden er Cameron i full sving med å lage fire(!) oppfølgere til «Avatar», og har overlatt regi-ansvaret for «Alita: Battle Angel» til Robert Rodriguez. Likevel er det ingen tvil om at dette er nettopp en James Cameron-film.