Oscar-vinnerne du kan se på kino nå!

mandag 10 feb. 2020
  • Lars Wallin
Oscar-vinnerne du kan se på kino nå!

Den sørkoreanske filmen Parasitt var den store vinneren og klarte å få til det ingen andre filmer har gjort før.

Som mange ganger før fikk Oscar-juryen kritikk allerede før gallaen startet. Natalie Portman ankom med en kjole med navnene på alle kvinnelige regissører som mange mente burde vært nominert. Men selv om kvelden kom med både overraskelser og uoppfylte forventninger, var ikke helhetsinntrykket av kvelden noe man kunne forventet på forhånd.

Selv om ingen film tok en virkelig grand slam, var det en sørkoreansk film, Parasitt, som tiltrakk flere tunge priser. Filmen begynte med å samle Oscar for det Beste originale manuset før kvelden ble avsluttett med første film som tar både Beste internasjonale film og Beste film! Prisen, overrakt av en Spike Lee kledd i LA Lakers-farger for å hylle den nylig forulykkede Kobe Bryant, ble tildelt Parasitt-regissør Bong Joon Ho, som benyttet anledningen til å hylle sitt forbilde Martin Scorsese og sin store helt Quentin Tarantino. Det var en utfordring for Bong Joon Ho å få slappe av, når han stadig måtte opp på scenen for å motta filmindustriens hyllester, hele fire ganger.

Krigsdramaet 1917, av Sam Mendes, var en av forhåndsfavorittene og den eneste filmen som utfordret Parasitt med sine tre Oscars-seire, for Beste lydmiks, Beste visuelle effekter og Beste scenografi. Oscar for Beste film var nærmest en arbeidsseier for en film som ser ut til å fortelle sin historie i én ubrutt tagning.

Todd Phillips' Joker vant to Oscar i de to kategoriene der de var ganske ubestridt. Å si at Joaquin Phoenix ville lande Oscars for den Beste mannlige hovedrollen var mildt sagt en lav odds og den andre premien gikk til den islandske komponisten og cellisten Hildur Guðnadóttir for beste musikk.

Jojo Rabbit, hvor Scarlett Johansson ble nominert for Beste kvinnelige birolle, måtte nøye seg med en Oscar for Beste manus til regissøren, manusforfatteren og filmens Hitler, Taika Waititi. Johansson ble nominert til to priser, for både Beste kvinnelige birolle og hovedrolle, som bare 11 skuespillere har klart før henne, men måtte forlate salen tomhendt. Renée Zellweger vant Oscar for tittelrollen som ikonet Judy Garland i den biografiske filmen Judy. Det var Zellwegers andre Oscar hun fikk til tonene av "Somewhere Over the Rainbow", fra klassikeren Trollmannen fra Oz, en av Judy Garlands mest kjente filmer.

Laura Dern var den eneste skuespilleren som sørget for at strømmetjenestene ble belønnet, for beste kvinnelige birolle. Til tross for at de mottok et uvanlig stort antall nominasjoner i år, er kinofilmen fortsatt sterk. Mange hadde håpet Greta Gerwig ville bli nominert for regien Little Women, og i løpet av kvelden ble hun hyllet fra scenen av minst to prisvinnere: Jaqueline Durant, som vant kategorien Beste kostyme for samme film, og Laura Dern, som også spilte en rolle i Little Women.

Taron Egerton hadde jobbet hardt for en Oscar for hovedrollen i Rocket Man, men fikk aldri noen nominasjon. Imidlertid ble han hyllet for sin rollefortolkning av Elton John, som sammen med parhesten Bernie Taupin fikk en Oscar for beste originale sang.

Ellers kan Ford v Ferrari nevnes, som tok pris for beste klipp, og Once Upon a Time in Hollywood, som tok Beste produksjonsdesign og Brad Pitt tok sin første Oscar som skuespiller, for Beste mannlige birolle.

Det var tredje gang Oscar-gallaen ble arrangert uten vert, noe som sannsynligvis er en form som er permanent med mindre de uoffisielle vertene for andre år på rad, Kristen Wig og Maya Rudolph, bare tar over fra nå av. De overbeviste med sitt utrolig brede register.