Quiz: Jordskjelv!

torsdag 30 aug. 2018
Quiz: Jordskjelv!

Oslo har blitt rammet av jordskjelv tidligere. Kan det skje igjen? Kan det skje med mye større kraft enn sist?

De spørsmålene er utgangspunktet for storfilmen «Skjelvet», som har premiere fredag 31. august. Filmen har fått en fantastisk mottakelse blant dem som er så heldige å ha sett den allerede, og den ligger an til å bli en av årets desidert største filmer på kino.

Mens du venter: Her er vår jordskjelv-quiz! Ta den selv, les den for venner og familie, eller test kunnskapene til kolleger eller studievenner i lunsjen. Mon tro om noen klarer 10 av 10?

NB: Fasit finner du nederst.

SPØRSMÅL:

 1. Hva kalles en som jobber med å måle og studere jordskjelv?
 2. Når var jordskjelvet i Oslo?
 3. Det var et kraftig jordskjelv og påfølgende tsunami som ledet til atomulykken i Japan i mars 2011. Hva heter kjernekraftverket som ble rammet?
 4. De fleste jordskjelv skjer innenfor kjente jordskjelvsoner, langs grensene til de tektoniske platene. Hvilken annen naturkatastrofe er også vanlig innenfor samme områder?
 5. I dag måles styrken til jordskjelv stort sett med den såkalte momentmagnitude-skalaen. Men det er en annen, nå utdatert jordskjelv-skala som er mye mer kjent – oppkalt etter en tysk-amerikansk forsker. Hva heter den?
 6. Det kraftigste jordskjelvet som noensinne er målt fant sted i 1960 og ble plassert mellom 9.4 og 9.6 på momentmagnitude-skalaen. I hvilket sør-amerikansk land traff det?
 7. Hvilken amerikansk stat er mest jordskjelvutsatt, med i snitt et jordskjelv på størrelse 7-8 hvert andre år?
 8. I hvilket år inntraff det store jordskjelvet i San Francisco? (Halvt poeng for +/- to år.)
 9. Så lenge det har eksistert realistiske verdenskart, er det blitt lagt merke til at Sør-Amerika og Afrika passer sammen som to brikker i et puslespill. Det mysteriet er senere blitt løst. Hva er forklaringen?
 10. Hvem har regissert Skjelvet?

FASIT:

 1. Seismolog
 2. 1904 – nærmere bestemt 23. oktober 1904 klokka 11.27
 3. Fukushima
 4. Vulkanutbrudd
 5. Richters skala
 6. Chile
 7. Alaska
 8. 1906
 9. De har en gang hengt sammen, i superkontinentet Pangea. Også godkjente svar: Kontinentene er i bevegelse; det skyldes kontinentaldrift/platetektonikk
 10. John Andreas Andersen

Hvor mange klarte du? ;) Skryt gjerne til en venn og del quizzen med noen du kjenner!