«Schindlers Liste» – ut av intet

søndag 14 mai 2017
«Schindlers Liste» – ut av intet

Steven Spielberg skildrer et mørkt kapittel i verdenshistorien i «Schindlers Liste» fra 1993. Dette er historien om en filmklassiker som overrasket publikum da den kom ut, og som har blitt hyllet, rost og diskutert siden sin første dag på det store lerretet.

«Jeg vil aldri gjøre noe så viktig eller personlig igjen. Jeg vil for alltid være stolt av denne filmen» - Steven Spielberg

«Schindlers Liste» er Spielbergs episke drama om andre verdenskrig, et levende bevis på hendelsene som førte til Holocaust. Seks millioner jøder ble drept i Hitlers konsentrasjonsleirer, og Spielbergs mål var ikke bare å lære nye generasjoner om den forferdeligheten som hadde skjedd, men også sikre at den aldri vil bli gjentatt.

SchindlersListeODEON-1.jpg

Oppbyggningen

80-tallet var et godt tiår for regissøren. Han laget mange av sine mest ikoniske filmer i denne perioden, filmer som «E.T» og «Indiana Jones»-trilogien for å nevne noen. I tillegg til de utrolig suksessrike popkorn-filmene, var Spielberg også i stand til å utvikle sine dramatiske ferdigheter i dette tiåret.

Steven gikk kort tid etter tilbake til det han var mest kjent for, nemlig eventyr, da han slapp filmen «Hook» i 1991. En film som ble den største floppen i hans karriere, og som sørget for at han bestemte seg for å komme sterkere tilbake.Det gjorde han ved å bringe dinosaurer tilbake til liv i «Jurassic Park», og det var mens han klippet den filmen at han spilte inn sin største og mest personlige film noensinne; «Schindlers Liste».

Selv om Spielberg hadde laget filmer rundt seriøse temaer tidligere, var det flere som ble overrasket da den kom ut. Denne overraskelsen fant sted i hvor personlig og god filmen var, siden de fleste kjente regissøren som en blockbuster- og eventyr-regissør. Kanskje ville vi på samme måte bli like overrasket hvis J.J. Abrams lagde en lignende film i dag.

SchindlersListeODEON-2.jpg

Handling og roller

Filmen tar oss med til et naziokkupert Polen i begynnelsen av andre verdenskrig. Vi ser hvordan det jødiske folket blir fratatt sine rettigheter, tvunget til å bo i gettoer, samt tvunget til å bære Davidstjernen til enhver tid.

Tittelfiguren, Oscar Schindler (Liam Neeson), driver en godsfabrikk med jødiske ansatte, samtidig som han har et godt forhold til nazistene. Han er ikke den typiske filmhelten, men han innser i løpet av filmen hvor mye han kan gjøre for å redde mange jøder fra en sikker død.

Liam Neeson bærer filmen sammen med Ben Kingsley og Ralph Finnes, men det finnes ingen dårlige prestasjoner i denne filmen. Neeson og Finnes landet begge Oscar-nominasjoner for sine prestasjoner. For dagens publikum kan det kanskje være vanskelig å se for seg Neeson gjennomføre rollen så godt som han gjorde, siden han nå for tiden er mest kjent for å jakte kriminelle som kidnapper datteren hans.

SchindlersListeODEON-3.jpg

Innspilling og en rød frakk

"Schindlers liste" ble spilt inn i Polen, på de rette stedene der alle hendelsene hadde funnet sted. For Spielberg var det en tung innspilling, og han skjønte at 50 år tidligere ikke kunne ha stått der og overlevd. Han ønsket å fange den virkelige følelsen, og bestemte seg derfor for å filme alt i svart-hvitt.

Det kjente unntaket er en liten jente som har på seg en rød frakk. Hun blir sett på en scene der nazister samler jøder, men ingen ser ut til å legge merke til henne bortsett fra Oskar Schindler som observerer alt på avstand. For Spielberg er jenta i rødt et viktig symbol på hvordan verden vendte ryggen til Holocaust, og hvordan ingen gjorde noe for å stoppe det. Hun blir også sett senere i filmen, og representerer individualiteten i massemordene.

SchindlersListeODEON-4.jpg

Kinosuksess og senere kritikk

En tre timers lang svart-hvitt-film om Holocaust kan høres tung og kjedelig ut. Nye seere vil kanskje bli overrasket over at det er både humor og håp i filmen. Spielberg var opptatt av å gjøre filmen lett tilgjengelig for allmennheten. Likevel ble han overrasket over at en film som skildrer de mørkeste sidene av menneskeheten, ble så populær da den kom i 1993. "Schindlers liste" ble en stor kinosuksess, og ble belønnet med 7 Oscars - blant annet fikk Spielberg sin første.

Ikke alle er enige om at Oskar Schindler var en helt. Han er for noen en kontroversiell historisk skikkelse, og har blitt kalt en spion, nazist og opportunist. Det er også de som er imot Steven Spielbergs skildring av den jødiske befolkningen som vanligvis svake og passive ofre, en mengde uten dybde. De sier at filmen fokuserer mer på Schindler, og hundrevis av overlevende, enn millionene som døde. At han gjør Holocaust trivielt.

Vi er nå uenige i denne kritikken, men alle har lov til å ha sin mening. Uansett hva du tenker om filmen i etterkant, så er det en film alle burde se.

SchindlersListeODEON-5.jpg

Skrevet av Alexander Dunerfors Kardelo - Writer