Sean Connery – fra skotsk melkemester til engelsk spion

onsdag 11 nov. 2020
Sean Connery – fra skotsk melkemester til  engelsk spion

Sean Connery, døde 31. oktober, 90 år gammel.

Denne helgen viser vi «Goldfinger» til ære for Sean Connery. Det er en fantastisk klassiker, et stort stykke filmhistorie og vår James Bond-favoritt med Connery. Om du ikke har sett den før, så anbefaler vi deg sterkt å gripe tak i denne muligheten.

Billetter finner du her

Skaperen av James Bond, Ian Fleming, beskrev Bond som en engelskmann med en slank kropp, blågrå øyne og kort svart hår. Mannen som verden ble kjent med var en skarp skotte, med mørke øyne og så lite hår at han trengte en toupé. Men til tross for disse store forskjellene, er det Connery verden ser for seg når de tenker på den ikke så hemmelige spionen.

Det første vi ser av Bond er i 1962s «Dr. No». Inne i et Casino i London, leker kameraet seg rundt sigarett-røyk og sakte men sikkert nærmer det seg et bord innerst i rommet. Der utveksles det ord og blikk fra Silvia Trench og en mystisk mann. Likevel er mannens ord så distinktive at Flemings beskrivelser og budskap tydeliggjøres fra første øyeblikk. Til slutt, etter noen utrykk av beundring, lurer Trench på mannens navn. Fullt av britisk manndom, karisma og stil kommer navnet; Bond, James Bond.

33f1ccfd8022461c95b799fd6af4d7e9.jpg

Han vokste opp i Edinburgh, nær Fountainbridge. Et strøk av byen som slet med lukt, inntekt og tilgang til toaletter og varmtvann. I 1930, året Connery ble født, ble området regnet som et av Edinburghs verste. Han har senere utalt at han ikke syntes det var en tøff barndom, men at det har påvirket han på forskjellige måter. Connerys første jobb var som melkemester i Edinburgh hos St. Cuthbert's Co-operative Societ, og i et intervju sa han dette:

"Da jeg tok en taxi under en filmfestival i Edinburgh, var sjåføren overrasket over at jeg kunne navnene til hver eneste gate vi passerte." Hvorfor? " spurte han. "Som gutt pleide jeg å levere melk rundt her" sa jeg. "Hva gjør du nå?" Det var vanskeligere å svare på."

Etter en periode med skole, besluttet han som trettenåring å droppe ut. Han kunne ikke se poenget, og ønsket å tjene penger. Han håpet i en stund at han kunne bli fotballspiller i stedet for skuespiller, men skiftet retning etter at en venn poengterte ut karrierelengden til en fotballspiller.
Connery startet bak scenen ved et teater i Edinburgh, men det tok tid før han landet noen roller. Det finnes rykter der ute om at han vant en «Find Bond»-konkurranse, og selv om en slik konkurranse faktisk eksisterte, var det ikke slik han fikk rollen. Produsentene av filmen var ute etter en ukjent skuespiller i stedet for et kjent navn, og Connery meldte seg.

9b31d18d55ac43959e661932f7381bc8.jpg

Til prøvespilling møtte han opp sliten og dårlig kledd, men han var såpass overbevisende i leveransen av Bond at førsteinntrykket ikke påvirket valget. Han forlot prøvespillingen, og nysgjerrige på hva de hadde sett, tittet produsentene og Fleming på Connery mens han gikk ute på gaten. Fra det øyeblikket var de sikre på at han var den rette for rollen.

Det er rapportert at han gikk som en Panter.

Connery slo seg til rette i Nassau, Bahamas. Han likte lav skatt, golf og gjorde opp for dårlig skolegang med å lese litteratur, politikk og historie. Han var gjennom hele livet sitt lojal til Skottland, og ønsket Skottlands selvstendighet. Det var ikke for ingenting at han hadde tatovert «Scotland Forever» på armen, og det ble stor debatt da han i 2000 ble slått til ridder av dronning Elizabeth.

7cf4afdd985e48728e45378d3b1271c2.jpg

Det er flere filmer der ute som viser Connery sine skuespillerferdigheter bedre enn Bond, og selv om vi elsker han i «The Rock», så er det nok i «The Untouchables» at dette er tydeligst. Det er fra denne filmen han vant sin eneste Oscar. Men, det var James Bond som definerte han hele karrieren. Det har i ettertid vært fem andre som har spilt spionen, men det er ingen av dem som har nådd nivået hans. Det er selvfølgelig forskjellige tolkninger og tidsepoker, men alt i alt er det Connery som alltid vil være fansens James Bond.