Slik laget cosplayer Denise Wood Skaar «flight-drakten» fra Dark Phoenix

onsdag 5 juni 2019
Slik laget cosplayer Denise Wood Skaar «flight-drakten» fra Dark Phoenix

Det er ikke bare på IMAX-lerretet at du får møte Dark Phoenix-karakteren under morgendagens festpremiere. Det vil også være en lys levende versjon ute blant publikum – nemlig cosplayeren Denise Wood Skaar, også kjent under artistnavnet Rhavaniel Creations. Vi tok en prat med henne ved innspurten av forberedelsene.

– Aller først: Hva er cosplay?

– Cosplay er kan bety litt forskjellige ting for forskjellige mennesker – men det kan oppsummeres som en hobby eller subkultur hvor man kler seg ut som karakterer fra popkultur, spill, filmer eller anime, og for mange er det også en form for performancekunst. Betegnelsen "cosplay" er sammensatt av de engelske ordene «costume» (kostyme) og «roleplay» (rollespill/skuespill).

– For meg handler cosplay hovedsakelig om håndverk, og det er en utrolig fin hobby som gir en unik mulighet til å utfolde seg kreativt, og jobbe med problemløsning samtidig som det gir en konstant mestringsfølelse.

– Hvorfor cosplay på X-Men?

– Cosplayere er superfans – det finnes få andre fans som setter seg såpass inn i filmunivers som dem. X-men-universet er ikke nytt og det har vært en inspirasjon for mange cosplayere i årevis. Et av mine aller første kostymer var Mystique fra «X-Men: First Class» som jeg laget for 5-6 år siden. X-men har vært et av mine favoritt-filmuniverser siden jeg var liten – mer filmene enn tegneseriene. Da den nye og siste filmen ble annonsert visste jeg at jeg ville lage en karakter fra filmen, og jeg endte da opp med Jean Grey – eller Dark Phoenix, som hun kommer til å bli i den nye filmen.

– Det er noe helt spesielt å cosplaye på en kinopremiere, og det bidrar til kinoopplevelsen, Nettopp fordi det er ikke hver dag man får møtt sin favoritt-superhelt på den lokale kinoen. Hvis du er fan av et filmunivers er det noe særegent å se en karakter i virkeligheten i motsetning til på skjermen, spesielt hvis du ikke er kjent med fenomenet cosplay.

– Hvordan var det å lage drakten fra Dark Phoenix?

– Det er utfordrende å cosplaye fra en film som ikke har hatt premiere enda fordi det er som regel mangel på referansebilder. Alle cosplayere klør seg alltid i hodet når de skal prøve å finne ut av hvordan et kostyme ser ut på baksiden, for eksempel. Og de alle fleste ser som regel nye detaljer i ettertid som kan være frustrerende.

– Flight-drakten jeg skulle lage til den nye X-men filmen med den karakteristiske gule X-en er forholdsvis simpel, men jeg hadde kort tid på meg, og var derfor begrenset til materialer og stoffer jeg kunne finne i butikken. Det er alltid utfordrende å sy en superheltdrakt, selv om det kanskje ikke ser så avansert ut, og det er veldig annerledes fra hva jeg vanligvis lager. Materialvalg i form av tekstur og kvaliteter i for eksempel stoffene er veldig viktig for meg, det bidrar til at kostymet både ser og føles ekte ut.

– Men kostymet er i seg selv er ikke nok: sminke og parykk er en vesentlig del av helheten. Jeg er utdannet som maske- og hårdesigner, og det er derfor veldig viktig for meg at sminken og parykken er med å løfte troverdigheten til cosplayet. Selv om det ikke alltid er like merkbart kan det ta like lang tid å sminke seg og å klippe og style parykken som å ordne resten av kostymet. Alt i alt er jeg veldig fornøyd resultatet av Jean Grey-kostymet mitt – og jeg gleder meg veldig til å se filmen.

Hun er ute på turné i helgen og besøker følgende steder:
Torsdag: ODEON Oslo
Fredag: ODEON Lillestrøm
Lørdag: ODEON Sarpsborg

61990509_395207504412417_7185609715047464960_n.jpg

[«X-Men: Dark Phoenix» har festpremiere i IMAX på ODEON Oslo torsdag 6. juni klokka 18:00. Kjøp billetter her. ](https://www.odeonkino.no/film/NCG826758/x-men-dark-phoenix)