Spider-Man: Far From Home

onsdag 3 juli 2019
Spider-Man: Far From Home

Hva nå, Marvel?

Avengers: Endgame var slutten på en æra. Med Spider-Man: Far From Home får vi en smakebit på hvordan Marvel har tenkt å følge opp suksessen.

Endgame var kulminasjonen av en fortelling som spant seg over tjueto filmer – en verdig, episk og på mange måter definitiv avslutning på historiens mest suksessrike filmserie. Nå skal Marvel-universet bygges opp igjen: først ut er Spider-Man: Far From Home, før Marvel-heltene tar seg en velfortjent pustepause fra kinosalene. Hvilke Marvel-karakterer kan vi regne med å se mer av framover?

ADVARSEL: SPOILERS FOR AVENGERS ENDGAME FØLGER

Først: en liten varetelling. De to største figurene i Marvel-filmene fram til nå er begge ute av dansen: Iron Man ofret seg selv for å redde resten universet og Captain America gikk av med pensjon. I tillegg gikk Scarlett Johanssons Black Widow dukken. Men veldig mange små og store publikumsfavoritter gjenstår – noen av dem traumatisert, noen av dem transformert, og noen av dem tidsforvirret. Her er oversikten over karakterene, og hvilken rolle de kan komme til å spille framover:

Spider-Man

Den neste Iron Man? På samme måte som Iron Man i sin tid satte tonen for hele resten av Marvel-universet fram mot Endgame, blir Spider-Man: Far From Home ansvarlig for å stake ut veien videre. I filmen møter vi igjen Spider-Man, som både må bearbeide tapet av og fylle skoene til sitt store forbilde. Samtidig forsøker han å balansere heltetilværelsen med et vanlig tenåringsliv, og har tatt med seg vennene sine på en roadtrip gjennom Europa.

Uten å røpe noe særlig av handlingen, ser det ut som om Far From Home vil ta for seg to sentrale problemer. På den ene siden handler det om vakumet som er igjen etter at jordas største helter har forsvunnet – klarer Spider-Man å bære ansvaret for verdens beskyttelse på sine skuldre? I tillegg får vi se at bruken og tidssjongleringen med uendelighetssteinene – objektene som sørger for å holde universets lover sånn noenlunde i vater – som vi så i Endgame har konsekvenser. Trailerne for Far From Home antyder at virkeligheten har fått seg en trøkk, og truslene verden nå står ovenfor kan være multidimensjonale og komme fra parallelle universer.

Spider_pic1_no.jpg

Spider-Man: Far From Home har premiere 3. juli

Guardians of the Galaxy

Stilfullt akkompagnert av skamløs retro-rock valset verdens rareste og mest usannsynlige samling av superhelter rett inn i kinogjengernes hjerter i 2014. Oppfølgeren fra 2017 var ikke noe dårligere, og gjengen kom til å spille en stor rolle i både Infinity Wars og Endgame. Med unntak av grønne Gamora kom de også helskinnet gjennom hele affæren – hun ble ofret av Thanos i Infinity War, men i løpet av tidshoppingen i Endgame ble 2014-utgaven av henne hentet fram til nåtiden.

Rent utover den sedvanlige mengden med galskap, underholdning og knallgod musikk, vet vi ikke hva en oppfølger vil innebære – men på slutten Guardians of the Galaxy vol 2 ble det hintet til at de må bryne seg på Adam Warlock, en yndling fra tegneserieuniverset. I tillegg ser de ut til å ha fått et nytt og slagkraftig medlem…

Thor

Den skjeggete, norrøne gudehelten har hatt litt av en reise. Gjennom tre solo-filmer og fire Avengers-filmer har han blitt brutt ned, bygget seg opp igjen, for så å bli kastet ned i nye dybder. Han har slitt med å fylle rollene som har blitt tiltenkt ham: kriger og beskytter, prins og tronarving, og til slutt konge og leder av sitt folk.

Det siste gikk jo sånn passe.

I løpet av Thor Ragnarok, Infinity War og Endgame har han mistet absolutt alt: hjem, familie og venner. Selv om Thanos til slutt ble beseiret, er det stolte åsgardske rike og dets folk redusert til en liten fiskelandsby. På slutten av Endgame abdiserte han likegodt, noe som åpner for nye og spennende muligheter: uten noen tyngende forpliktelser, er han for første gang fri til å finne seg selv og å leve ut det livet han selv vil leve.

Bra for ham.

Det er også godt nytt for oss: sist vi så ham, var han på vei ut i verdensrommet med Guardians of the Galaxy-gjengen, noe som antyder at vi har noen elleville, eksplosive og eksepsjonelle eventyr i vente fra den kanten.

Captain Marvel

Mange jublet da Marvel annonserte at de omsider ville vie en film til sin fremste kvinnelige superhelt. Captain Marvel ble en stor suksess blant publikum, og selv om Marvel ikke har bekreftet noe enda, er det all grunn til å tro at en oppfølger er i emning.

Det er ennå for tidlig til å spekulere hva som blir det neste for universets mest hardtslående jagerpilot, men vi drister oss til å anta at det meste av handlingen vil foregå i andre deler av galaksen: i Endgame kom det tydelig fram at hun var opptatt av å hjelpe andre verdener hvor de ikke er så heldig å ha sin egen superheltskvadron. Så lenge hun beholder den stilige sveisen fra Endgame, er vi fornøyd.

Black Panther

Black Panther var et perfekt tilsvar til mye av kritikken som jevnlig ble rettet mot Marvel-filmene. Lettbeint og irrelevant underholdning? Black Panther hadde en tydelig sosiopolitisk dimensjon, og vek ikke tilbake for å være ærlig om temaer son raserelasjoner og kolonialisme. Uinspirert filmmusikk? De fikk Kendrick Lamar til å lage soundtracket. Kjedelige, endimensjonale antagonister? Dynamikken mellom Killmonger og Black Panther ble hyllet som det beste vi har sett siden Batman og The Joker fra Christopher Nolan’s The Dark Knight.

En oppfølger er allerede bekreftet – som vanlig holder Marvel kortene tett til brystet, så det er vanskelig å si hva den vil dreie seg om. I den første filmen så vi en tematisk konflikt mellom sikkerhet, selvstendighet og selvråderett på den ene siden, og internasjonalt ansvar for å kjempe mot urettferdighet og fattigdom på den andre. Filmen sluttet med at Wakanda åpnet seg for verden – et valg som førte til at nasjonen fikk en god runde juling i både Infinity Wars og Endgame. Vil vi se en film hvor Black Panther må forholde seg til konsekvensene av sin nyvunne, internasjonale ansvarsfølelse? Det vet vi ikke, men vi vet at hele det sentrale rollegalleriet fra Black Panther overlevde Endgame, og at regissør Ryan Coogler er med på runde to.

Dr. Strange

Med Benedict «Sherlock» Cumberbatch på laget tok Marvel sats og hoppet hodestups ned i en verden full av surrealisme, mystisisme og magi. Det kunne slått feil, men viste seg å bli en særs underholdende affære, og Dr. Strange fikk også en avgjørende rolle i både Infinity Wars og Endgame. Etter å blitt bragt tilbake til de levendes rekker i sistnevnte, er han klar for nye magiske eskapader: Marvel-direktøren har allerede bekreftet at de jobber med en oppfølger.

Vi vet lite om plottet – men om du husker tilbake til bonusscenene fra den første Dr. Strange-filmen, fikk vi se magikerkollega Karl Mordo, gestaltet av Oscar-vinner Chiwetel Ejiofor, stirre olmt inn i kameraet mens han annonserte at «problemet med verden er at det er for mange magikere». Grøss og gru.

Black Widow

Vent nå litt – døde ikke hun i Endgame? Jo, men det har ikke stoppet Marvel å starte filmingen av en etterlengtet solo-film med Scarlett Johanssons spenstige leiemorder/superhelt. Selv om tidsreiser og multiverser gjør at det meste er mulig i tegneserieverden, er den gjengse oppfatningen at forklaringen er mye enklere: filmen foregår før Black Widow ble en del av Avengers. Hennes mørke fortid har blitt nevnt flere ganger opp igjennom filmserien, og nå får vi endelig utforske den.

De nye: The Eternals og Shang-Chi

I tillegg til de gamle heltene, vet vi at Marvel planlegger å lage filmer basert på tegneseriene om The Eternals og Shang-Chi. Dette er nok ganske ukjente historier for den gjengse kinogjenger – men hvem av oss hadde vel hørt om Iron Man, Black Panther eller Guardians of the Galaxy før de kom på kino? Begge filmene har fått regissører, og vi vet at Angelina Jolie skal være med i The Eternals. Utover dette er man nok nødt til å hive seg over tegneseriene om man vil vite mer.