Her er din guide til X-Men-tidslinjen før Dark Phoenix

fredag 10 mai 2019
Her er din guide til X-Men-tidslinjen før Dark Phoenix

X-men Dark Phoenix konkluderer den episke sagaen om supermutanten Jean Grey – men finner sted i 1992, nesten et tiår før handlingen i de første X-men filmene. Det kan få mange til å klø seg i hodet, men frykt ikke – det finnes en god forklaring, og her kan du lese den.

I 2000 kom den første X-men-filmen og sparket inn døra for den moderne superheltæraen på kino. Siden da har X-men-filmer tilbudt noe av det beste innen action og underholdning på kino, samtidig som de har behandlet viktige temaer som identitet, annerledeshet, fremmedfrykt, tilhørighet og aksept. (Skaperne av X-men-tegneseriene og -filmene har lenge vært åpne på om at deres historier om mutanter nesten er direkte allegorier for LGBT-tematikk).

Etter den originale trilogien – X-men (2000),X2: X-men United (2003) og X-men: The Last Stand (2006)– har det kommet en rekke oppfølgere, spin-offs og prequels – forløpere hvor handlingen foregår før de originale filmene. I 2011 kom X-men: First Class som er lagt til 1962, og forteller historien om hvordan X-men oppstod og viser bakgrunnen til de sentrale problemstillingene som dominerer alle X-men-historiene.

Problemet med tidsreiser

Det er ikke mengden filmer og den knotete rekkefølgen som kan gjøre det vanskelig å holde styr på hva som passer inn hvor – Star Wars har også gjort noe lignende med sine prequels, oppfølgere og spinoffs.

Det som gjør X-men serien litt unik er filmen X-men: Days of Future Past (2014), hvis handling er lagt til både 1973 og 2023 – og attpåtil inkluderer tidsreiser. Den er dermed en oppfølger til både den originale X-men-trilogien fra tidlig 2000-tall og X-men: First Class – og med sin tidsreise-tematikk skaper den og en helt ny tidslinje hvor hendelsesforløpet skiller seg vesentlig fra det du ser i den originale trilogien. Det er altså denne tidslinjen som rommer Dark Phoenix – som vi fra nå av kaller Dark Phoenix-tidslinjen, for å skille den fra den originale tidslinjen.

Filmene i de to tidslinjene har store likheter i både tematikk og karaktergalleri, selv om noen karakterer naturligvis kan ha litt andre egenskaper og personligheter. En av de største forskjellene mellom de ulike tidslinjene er karakteren Wolverine – han spiller hovedrollen i de fleste filmene i den originale trilogien, men er knapt å se i den nye tidslinjen.

I tillegg kommer spinoffene Deadpool og Deadpool 2, men disse filmene kan ses som relativt enkeltstående fortellinger, som ikke er knyttet til handlingen i X-men-filmene i særlig grad.

Forvirret? Slike ting er ganske dagligdags kost i tegneserieverden – men her er for sikkerhets skyld en kronologisk oversikt over alle X-men-filmene, og hvordan de henger sammen. Tidspunktet i parentes er året filmens handling foregår, ikke utgivelsesår.

Filmene i kronologisk rekkefølge

NB! Spoilers for alle filmer, utenom Dark Phoenix.

X-men First Class (1962): Den hvor Professor X møter Magneto og verden blir klar over at mutanter eksisterer

Her ser vi hvordan Professor X, Magneto og andre sentrale X-men-skikkelser møtes, og hvordan de jobber sammen for å stoppe supermutanten Shaw, som forsøker å starte tredje verdenskrig. Vi ser også bakgrunnen for det store ideologiske skillet mellom Professor X og Magneto, som bidrar til å forme konfliktlinjene i alle X-men-filmer.

X-men Days of Future Past (1973/2023): Den hvor alt har gått til helvete og de sender Wolverine tilbake i tid for å avverge katastrofen og dermed skaper to tidslinjer

I 2023 – etter hendelsene i den originale X-men-trilogien – er det full krig mellom mutanter og mennesker, og mutantene er hardt presset av Sentinels, superroboter som er spesialister på å drepe mutanter. Professor X og Magneto sender Wolverine tilbake i tid for å stanse mordet på våpenprodusenten Bolivar Trask, som de mener var den definerende hendelsen som nørte opp under tiår med paranoia og frykt mot mutanter. De lykkes, og dermed skapes to tidslinjer: den hvor den originale trilogien utspiller seg (som ender i full krig), og en ny en, som utforskes i de nyeste X-men-filmene, deriblant Dark Phoenix.

ADVARSEL: HER DELES TIDSLINJEN I TO!

Tidslinje A: Dark Phoenix

X-men Apocalypse (1982): Den hvor verdens mektigste mutant våkner fra tusenårsdvale for å lage en verdensomspennende katastrofe og Jean Grey viser hva hun er god for

I X-Men: Apocalypse går vi tilbake til året 1983, der Days Of Future Past avsluttet. Majoriteten av menneskeheten endelig akseptert mutantenes eksistens, men så våkner supermutanten Apocalypse fra sin tusenårsdvale. Han ønsker å skape en global apokalypse, slik at bare de sterkeste mutantene overlever. Han får hjelp av blant andre Magneto, og ser ut til å lykkes med sin visjon – helt til Jean Gray slipper seg løs og viser hvilke enorme (og farlige) krefter som bor i henne.

Dark Phoenix (1992): Den som har førpremiere 6. juni!

I Dark Phoenix ser Jean Grey ut til å miste kontrollen over kreftene sine, noe som legger opp til et episk drama hvor X-men må kjempe mot en av sine egne.

Logan (2029): Den hvor mutanter er i ferd med å dø ut og Wolverine prøver å finne sin plass i verden.

Av mange regnet som den aller beste X-men-filmen. Satt langt fram i tid, hvor både Wolverine og Professor X sliter med både alderdom og å finne sin plass i en verden hvor mutanter er i ferd med å forsvinne. Det er en karakterdrevet og relativt enkeltstående film som ikke er direkte knyttet til handlingen i de andre filmene, men det er gjengs oppfatning at den passer best inn i «Dark Phoenix»-tidslinjen.

Tidslinje B: Originaltrilogien med spinoffs

X-men Origins: Wolverine (1970-tallet): Den hvor det amerikanske militæret prøver å gjøre et supervåpen ut av Wolverine, uten at det nødvendigvis går helt som planlagt

Direkte prequel til den originale X-men-trilogien, som viser oss hvordan Wolverine gikk fra mutant, til supervåpen og til slutt medlem av X-men.

X-men (2000): Den første X-men filmen som kom ut, hvor Professor X og gjengen forsøker å hindre Magneto å underkaste seg resten av menneskerasen

Den første filmen hvor vi møter Professor X og resten av gjengen. Her forsøker Magneto og hans kumpaner å tvinge fram et samfunn hvor mutanter styrer verden, men utfordres av Professor X og hans X-men, som har en mer harmonisk og pasifistisk filosofi angående forholdet mellom mutanter og vanlige mennesker.

X2 (2003): Den hvor det amerikanske militæret forsøker å drepe alle mutanter

En mutant forsøker å drepe presidenten, og amerikanske myndigheter responderer med å utnytte Professor X’ telepatiske forsterkingsmaskin for å knerte alle mutanter. Jean Grey (en annen versjon enn den i Dark Phoenix-tidslinjen) får til slutt satt en stopper for det hele.

X-men: The Last Stand (ca. 2006): Den hvor en kur mot mutantgenene oppdages, Magneto lager kluss og Jean Grey går bananas

En kur mot mutantgenet blir oppdaget, som skaper en etter hvert voldelig debatt om mutanter bør bevare sine unike egenskaper selv om de isolerer og fremmedgjør dem, eller de kan oppgi sine krefter for å passe bedre inn i samfunnet rundt dem.

The Wolverine (ca. 2013): Den hvor Wolverine besøker gamle venner i Japan

Etterfølger den originale trilogien, men er primært en historie om Wolverine – som på besøk til Japan for første gang får oppleve hvordan det er å være sårbar.

X-men Days of Future Past: Den hvor alt har gått til helvete og de sender Wolverine tilbake i tid for å avverge katastrofen og dermed skaper to tidslinjer

Er samtidig en oppfølger til First Class (handlingen på 60-tallet følger karakterene vi ble kjent med der) og en oppfølger til den originale trilogien. På den måten runder den både av handlingen som ble satt i gang i den originale trilogien, og setter i gang handlingen som fører til Dark Phoenix.

Filmer som ikke bryr seg nevneverdig om tidslinjene

Deadpool og Deadpool 2: De med mye banning og blod

Finner strengt tatt sted i X-men universet, men veldig uvisst hvordan de passer inn med resten av filmene – ingen av karakterene fra de andre filmene er med. Gjør også direkte narr av den uklare tidslinjen –og at karakterer blir gestaltet av ulike skuespillere – blant annet i utvekslingen:

– We’re going to see the professor.

– Which one? Stewart or McAvoy?

– I don’t know, the timeline is so confusing!

Vel … kanskje ikke fullt så forvirrende nå lenger? Om du trenger mer detaljert oppfrisking, tar det bare i underkant av ett døgn å se gjennom alle filmene i X-men-universet. Med litt planlegging og prioritering rekker du dermed fint å se alle og komme i riktig stemning før Dark Phoenix har premiere.