ODEON - Historie

fredag 1 des. 2017
ODEON - Historie

SF Kino blir ODEON: Skriver seg inn i ODEON-kjedens lange historie

Det var svarthvit-filmen «The Prisoner of Zenda», som 2. november 1937 var sentrum for en stor begivenhet:

Åpningen av ODEON Leicester Square, den unge ODEON-kjedens nye flaggskip-kino i London.

Filmen skal være god, men er nok i dag husket først og fremst av spesielt interesserte.
Kinoen, derimot, ble raskt en av verdens viktigste og mest berømte – og har arrangert hundrevis av store premierer opp gjennom årene.

Innen 1937 var ODEON allerede blitt synonymt med å gå på kino i Storbritannia, og ikke bare for å se film – men for å få en god opplevelse i flotte omgivelser, hvor selv stolene var trukket i imitert leopardskinn!

Det er denne tradisjonen vår egen hovedstads nye kinostorstue skriver seg inn i, når ODEON Oslo åpner 22. mars 2018. Kinoen, som bygges midt mellom BI og Storo Storsenter i Oslo, blir Norges største kinosenter, med 14-saler og landets eneste IMAX.

Antikkens teater og Nickelodeon-er
I mars 2017 ble SF Kino AS kjøpt av ODEON Cinemas Group, som igjen er en del av amerikanske AMC Theaters. Det var imidlertid først i går at det ble kjent at den nye kinoen på Storo skal bære ODEON-navnet.
Navnet i seg selv går tilbake minst 2500 år, til antikkens Hellas – der en odeon var bygning, eller i det minste en struktur med tak, der en kunne fremføre musikk og dikt.

I sin moderne bruk går ordet det tilbake til filmens ungdomsår. Såkalte Nickelodeon’er var populære i USA tidlig på 1900-tallet. Her kunne man betale fem cent og få se levende bilder, derav navnet: Ordet er en blanding av «nickel» (kallenavnet på en fem cent-mynt) og «odeon» (fra det greske ordet, som innen da også var kjent gjennom et teater i Paris).
Etter hvert begynte flere europeiske kinoer å bli kalt odeoner, men det var først i 1930 i Storbritannia at det ble gjort til et varemerke. Det skjedde idet en mann ved navn Oscar Deutsch skulle åpne sin andre kino.

En gullalder
Oscar Deutsch (1893 – 1941) var sønn av en vellykket ungarsk-jødisk skraphandler bosatt i England, og fikk utdanning ved en god skole i Birmingham. Han så muligheter i det voksende film- og kinomarkedet, og i 1928 åpnet han sin første kino, kalt «Picture House», i Brierley-distriktet like vest for hjembyen.

Dette var en spennende tid for film: «The Jazz Singer», ansett for å være den første lydfilmen, var kommet ut året før; store filmpalasser ble åpnet i USA, og en var allerede inne i epoken som er blitt kjent som Hollywoods gullalder. To store kinokjeder hadde også allerede etablert seg og gjorde det bra i Storbritannia.
Deutsch nøyde seg ikke med å drive en enkelt kino – han hadde høyere ambisjoner.

I 1930 kjøpte han en ny kino i Birmingham, og ga den navnet ODEON. PR-folkene hans ville senere ha det til at det var en forkortelse for Oscar Deutsch Entertains Our Nation, men som vi har sett har ordet lengre røtter enn som så.

Kvalitet var viktig helt fra starten. ODEON-kinoene ble ansett som både mer komfortable og respektable blant middelklassen, sammenlignet med de to andre, ledende britiske kinokjedene. Kinoen han kjøpte i Birmingham, var tegnet i art deco-stil – og det ble et varemerke for ODEON-kjeden fra da av.

ODEON Oslo er ikke tegnet i art deco, men kvaliteten er i høyeste grad til stede. Du kan se frem til ikke bare IMAX, men en egen VIP-sal i tilknytning til en innbydende bar og lounge, totalt 250 amerikanske reclinere med setevarme og eget bord i 8 av kinosenterets 14 saler, og mye mer – i flotte omgivelser.

Ambisjonen er at dette skal bli referansen for hvordan et moderne kinosenter kan være. Du finner kinoen midt mellom t-banestoppene på Storo og Nydalen fra 22. mars 2018.

Allerede nå kan du sette deg som deltager på premierearrangementet på Facebook

En liten fun fact til slutt: Oscar Deutch sin fetter Arnold var sovjetisk spion, mest kjent for å ha rekruttert dobbeltagenten Kim Philby – et høytstående medlem av den britiske etterretningstjenesten.

Toppbildet: Ivan Bandura, CC BY 2.0, via Commons