ODEON Oslo først i verden med laser og 3D-lyd i 14 saler

torsdag 22 feb. 2018
ODEON Oslo først i verden med laser og 3D-lyd i 14 saler

Dette har vi gledet oss til å avsløre: ODEON Oslo får laserprojisert bilde og banebrytende 3D-lyd i 14 kinosaler – som første kinosenter i verden!

Det betyr enkelt sagt at selv de minste salene på kinoen har lyd og bilde i verdensklasse.

– Om noen meldte kinoens død, må jo dette være oppstandelsen, sier Ivar Halstvedt, administrerende direktør i SF Kino AS, i en pressemelding i dag.

ODEON Oslo åpner om akkurat én måned, torsdag 22. mars, midt mellom Storo Storsenter og Handelshøyskolen BI.

Først i Norden med laser-basert IMAX

Den største salen på ODEON Oslo er en IMAX-sal, utstyrt med to separate IMAX-laserprojektorer, og IMAX’ eget immersive 3D-lydsystem.

IMAX-lerretet er med god margin det største du finner på noen kino i Norge, og fyller nesten hele synsfeltet. Lyden er tilsvarende stor, med dyp bass og presis, tredimensjonal lyd som trekker deg inn i filmen.

To kraftige laserprojektorer – én for hvert øye når du ser 3D – sørger for svært skarpe og ikke minst lyssterke bilder, med mer naturlige farger enn det som tidligere har vært mulig.

Oslo er først i Norden med IMAX-teknologi basert på laser.

Barco-laserprojektorer og Dolby Atmos i 13 saler

De 13 andre salene på kinosenteret er utstyrt med toppmoderne Barco-laserprojektorer og Dolby Atmos.

Dolby Atmos er en lydplattform som kort fortalt gjør det mulig med langt mer naturlig og tredimensjonal lyd enn du er vant med fra tradisjonelle kinosaler og surround-anlegg.

Her kan filmskaperne frigjøre lyden fra å være bundet til et lite antall kanaler, og kan i stedet jobbe med et stort antall «lydobjekter» for å skape et tredimensjonalt lydbilde. Ulike lydkilder kan bevege seg fritt og organisk rundt i salen over et stort antall høyttalere – inkludert lyd rett ovenfra.

Skarpt og lyssterkt – også i 3D

De færreste digitale kinoprojektorer bruker laser, i stedet brukes vanligvis en lampe – som oftest Xenon – som minner om en tradisjonell filmprojektor. Laserprojektorer er kraftigere, og kan også gjengi mer naturlige og livaktige farger.

I IMAX-salen er det altså ikke bare én, men to laserprojektorer, og det er gode nyheter for 3D-film. Vanligvis er det kun én projektor som hurtig veksler frem og tilbake mellom de ulike perspektivene, mens med IMAX er all informasjonen på skjermen hele tiden. Det bidrar blant annet til enda mer lyssterk 3D.

Også i de andre salene får du svært god 3D med de toppmoderne Barco-laserprojektorene.