• Anselm - Cinemateket

  Cinemateket Stavanger9+

  Biografi

  1 tim 32 min

  Anselm - Cinemateket
  Anselm - Cinemateket

  Sølvberget cinematek i samarbeid med Kapittel har i en årrekke hatt et rikholdig dokumentarprogram. Vi presenterer her en forsmak på høstens Kapittel Film 24! Kunstkritiker Trond Borgen vil avholde et foredrag om Anselm Kiefer i forkant av visningen.

  Filmomtale fra Cinemateket i Oslo:
  Bli med på et fengslende og forunderlig rørende besøk inn i arbeidene til den tyske kunstneren Anselm Kiefer. Kiefer slo gjennom på tampen av 1960-tallet, og hans vilje til å gripe fatt i og undersøke det han opplevde som et tysk tabu – tiden under Hitler – gjorde ham både berømt og kontroversiell. Fra 70-tallet og utover ble han et av de viktigste navnene i samtidskunsten. Mange kjenner nok hans monumentalskulptur «High Priestess/Zweistromlandsom» som er i Astrup Fearnley Museets eie.

  Anselm Kiefer jobber innen ulike disipliner, fra foto og maleri til skulptur, og etter hvert har verkene hans også inkorporert arkitektur og landskap, ikke minst etter at han kjøpte en tidligere silkefabrikk i Barjac i Frankrike, som både fungerer som verksted, lager, galleri og totalkunstverk. Kiefers verk er fulle av referanser, ofte bruker han også inskripsjoner og tekst som element i dem. Materialene spenner fra bly og betong til strå og aske, og kontrasten mellom det massive og det skjøre er noe av det som er kjernen i hans kunst.

  I Anselm får vi møte Anselm Kiefer selv, deriblant følger vi ham i arbeidet med noen av hans nyeste verk, og Wenders vever også inn litt bakgrunnsmateriale. Men dette er ikke primært et kunstnerportrett. Først og fremst er Anselm en oppslukende, konsentrert og intens opplevelse av kunst. I en alder av 78 år viser Wenders en misunnelsesverdig skaperkraft, ved å lage en film som snakker til hode og hjerte samtidig, og som beviser i både form og innhold hvorfor vi mennesker trenger kunst.

  Regi

  Wim Wenders

  Originaltittel

  Anselm

  Originalspråk

  Tysk, Engelsk

  Premiere

  2024-05-01

  Aldersgrense

  9 år. Kan sees av barn som har fylt 6 år, i følge med en voksen.

  Les mer

  Billetter

  Velg kinobyen din for å se eventuelle forestillinger og kjøpe billetter.