• Bushman (Cinemateket)

  Cinemateket Stavanger12+

  Drama

  1 tim 13 min

  Bushman (Cinemateket)
  Bushman (Cinemateket)

  USA, 1971
  Regi: David Schickele
  Medvirkende: Paul Eyam Nzie Okpokam, Elaine Featherstone, Timothy Near, Jack Nance, Ann Scofield
  Engelsk tale, engelsk tekst
  Aldersgrense 12 år

  Året er 1968. I USA er det raseopptøyer, hippietid og politiske attentater. Martin Luther King, Robert Kennedy og Bobby Hutton er nylig drept. På den andre siden av Atlanteren, i Nigeria, går den blodige Biafra-borgerkrigen inn i sitt andre år.

  En ung mann kalt Gabriel kommer til San Francisco fra sitt krigsherjede hjemland for å undervise fredskorpsaspiranter i afrikanske språk. Etter hvert begynner han også selv å studere, henge med venner, gå inn og ut av forhold og prøve å tilpasse seg. Filmen følger ham rundt i San Francisco i stilfull cinéma vérité-aktig svart/hvitt. Innimellom får vi også små drypp fra barndom og studietid i Nigeria.

  Til tross for den avslappede og kule episodiske formen, lurer rasismen og ubehaget hele tiden i bakgrunnen. De afro-amerikanske vennene han får, som er født og oppvokst i USA, forstår ikke fullt ut Gabriels utfordringer og bekymringer, og han skjønner heller ikke deres. De fleste møtene med hvite er i beste fall pinlige, men stort sett triste eller skremmende.

  Et stykke ut i filmen går lerretet i svart. Noe kritisk har skjedd under innspillingen av filmen – hovedrolleinnehaver Paul Okpokam arresteres, og filmen endrer totalt karakter.

  Bushman er dels poetisk og eksperimentell, dels dokumentarisk, veldig politisk – men også kul, medrivende og rørende.

  Originaltittel

  Bushman

  Premiere

  Stavanger 15/2 kl.18:00 / 20/2 kl.12:00

  Aldersgrense

  12 år. Kan sees av barn som har fylt 9 år, i følge med en voksen.

  Les mer

  Billetter

  Velg kinobyen din for å se eventuelle forestillinger og kjøpe billetter.