• Den store illusjonen (Cinemateket)

  12+

  Drama

  1 tim 53 min

  Den store illusjonen (Cinemateket)
  Den store illusjonen (Cinemateket)

  Kun to korte år før den andre verdenskrigen laget Jean Renoir sitt mesterverk, Den store illusjonen. Vi møter to franske offiserer under den første verdenskrigen, aristokraten de Boëldieu og arbeiderklassemannen Marèchal, når flyet deres blir skutt ned av den tyske offiseren van Rauffenstein. Tyskeren inviterer dem til lunsj, og finner ut at han og de Boëldieu har felles kjente, før han sender dem videre til fangeleiren Hallbach. Der møter de den franskmannen Rosenthal. De tre prøver å more seg så godt det lar seg gjøre, og setter blant annet opp et talentshow. De rømmer, men blir tatt til fange og sendt til en ny leir. Til slutt havner de i Wintersborn, et garantert fluktsikkert slott fra middelalderen, der Rauffenstein har overoppsynet.

  Selv om Den store illusjonen er en krigsfilm, eller rettere en antikrigs-film, er det ikke selve krigen som er det viktigste her, den utgjør bare den ytre rammen. Den sentrale konflikten og dramatikken ligger i forholdet mellom de fire mennene. Gjennom dem viser Renoir hvordan klasse, nasjonalisme og fordommer bygger og ødelegger relasjonene mellom folk som har en ting til felles – deres menneskelighet.

  Filmen er også en historie om tro, håp og illusjoner. Van Rauffenstein og de Boëldieu lever i troen på at krigen de kjemper er en gentlemanskrig. Rosenthal og proletaren Marèchal risikerer derimot livet for illusjonen om en gang å kunne komme tilbake til sine sivile liv og nyte gleden ved en evigvarende fred. Filmens pasifistiske budskap fikk Goebbels til å se rødt, han utropte filmen til «folkefiende nummer en» og den ble forbudt både i Tyskland og Italia. Da nazistene marsjerte inn i Paris ble kopier av filmen konfiskert og destruert. Man trodde lenge at originalnegativet av filmen var tapt, men takket være bevarte distribusjonskopier ble filmen restaurert på 50-tallet og etter hvert kom også originalnegativet til rette.

  Filmen vant som den første ikke-engelskspråklige filmen noensinne, Oscar for beste film i 1939, og regnes den dag i dag som en av tidenes aller beste filmer. Anbefales på det varmeste!

  Originaltittel

  La grande illusion

  Premiere

  Vises 2/9 kl.18:00 og 7/9 kl.12:00

  Aldersgrense

  12 år. Kan sees av barn som har fylt 9 år, i følge med en voksen.

  Les mer

  Billetter

  Velg kinobyen din for å se eventuelle forestillinger og kjøpe billetter.