• Fascisten - Cinemateket

  Cinemateket Stavanger15+

  Drama

  1 tim 53 min

  Fascisten - Cinemateket
  Fascisten - Cinemateket

  Spilletid: 1t 53m (113 minutter)
  Originaltittel: Il conformista
  Produsert: Italia 1970
  Regi: Bernardo Bertolucci
  Medvirkende: Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Dominique Sanda

  Italiensk tale og engelsk tekst

  Mesterlig om sex, politikk og tilhørighet.

  Selv om Bernardo Bertolucci fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Siste tango i Paris i 1973, var det med Fascisten i 1970 den da 28 år gamle regissøren etablerte seg som en mester når det gjaldt suveren stilistisk kontroll over alle filmens aspekter. Fascisten er på overflaten en politisk thriller hvor handlingen utspiller seg i Mussolinis Italia. Året er 1938. Dramaet spinnes rundt den berømte professor Quadri som har emigrert til Paris, hvorfra han driver en utrettelig kamp mot fascistdiktaturet i Italia. Men både i filmmanuset og romanen som filmen er basert på (Alberto Moravias Il Conformista), er det fokuset på en annen problemstilling som gjør Fascisten til noe langt mer enn en politisk thriller. Bertolucci forsøker å vise den identitetskrisen en vidtgående konformitet gir opphav til.

  Hovedpersonen Marcello Clerici, glimrende spilt av Jean-Louis Trintignant, er redd for på noen som helst måte å skille seg ut fra det som er sosialt akseptert, noe som gjør at han tilpasser seg omgivelsene og melder seg til tjeneste for fascistpartiet. Hans oppgave som fascistagent blir å myrde sin tidligere lærer og forbilde, anti-fascisten Quadri. Størstedelen av filmen opplever vi gjennom Clericis erindringer. Disse er på ingen måte realistiske, men mer et uttrykk for det han ønsker å ha opplevd; det som skal bekrefte hans egen individualitet. Skildringen av Clerici blir et studie i de fortrengningsmekanismer han bruker for å unndra seg virkeligheten.

  Fascisten er – sitt tema til tross – en sjeldent vakker film. Det var her Bertoluccis samarbeid med fotografen Vittorio Storaro for første gang slo ut i full blomst. Resultatet var en sober blanding av sex, politikk, krass realisme og symbolmettet surrealisme, gjennomført med elegant kameraføring og stemningsfull lyssetting.

  Regi

  Bernardo Bertolucci

  Skuespillere

  Jean-Louis Trintignant

  Originaltittel

  Il conformista

  Premiere

  Stavanger 16/11 kl.18:00 // 21/11 kl.12:00

  Aldersgrense

  15 år. Kan sees av barn som har fylt 12 år, i følge med en voksen.

  Les mer

  Billetter

  Velg kinobyen din for å se eventuelle forestillinger og kjøpe billetter.