• Goliat

  12+

  Drama

  1 tim 28 min

  Goliat

  Et spennende og rørende drama om familiebånd

  Når Roland skal i fengsel må den 17 år gamle sønnen Kimmie motvillig følge farens fotspor for å forsørge familien med to småsøsken og en ufør mor. De bor i en liten svensk industriby preget av fraflytting og arbeidsledighet. I løpet av de siste dagene med Roland tilstede skal Kimmie sluses inn i den harde, kriminelle organisasjonen som omgir dem. På samme tid får han tilbud om en lærlingplass i en annen by, med mulighet for fast jobb og framtidsutsikt. Men hvem skal ta vare på familien hvis han reiser?

  GOLIAT er den andre spillefilmen til den svenske regissøren Peter Grönlund. I 2015 gjorde han gjorde brakdebut med FLUKTEN (TJUVHEDER), som tok storeslem Guldbagge-utdelningen. Nå er han tilbake med en sterk dramathriller som igjen skildrer mennesker som faller utenfor samfunnet og som vi sjeldent ser på film. Rollene i filmen spilles med stor kraft av ikke-profesjonelle skuespillere.

  GOLIAT vant fire priser under Guldbagge-utdelingen i januar, for beste manus, beste klipp, beste originalmusikk og beste mannlige hovedrolle (Joakim Sällquist)

  GOLIAT er en film med drivende spenning og rå realisme, men også en svært rørende fortelling om familiebånd og det umulige valget som unge Kimmie blir stilt overfor.

  «Den beste og emosjonelt sterkeste filmen som Sverige har laget på lenge» - MovieZine
  «En av høstens beste filmer» - TT
  «Brutalt og gripende familiedrama fra det bortglemte fattig-Sverige» - Dagens Nyheter
  «Tydlige ekko fra Gudfaren» - Göteborgs-posten
  «Peter Grönlund lager fiksjon med så mye blod, svette og tårer at resultatet føles enda mer levende enn de fleste dokumentarer» - SVT

  REGISSØR PETER GRÖNLUND OM FILMEN:

  «GOLIAT er en historie om Sverige i dag, skildret gjennom en kriminell familie. Bakteppet er nedlagt industri, økende ulikheter og et hardt politisk klima.

  Jeg er interessert i marginaliserte mennesker og i å sette de inn i en sosialpolitisk kontekst. Som i min forrige film FLUKTEN handler det om forholdet mellom individ og gruppe, og geografiske og kulturelt betingede utmarker der mennesker tar saken i egne hender. Steder der fremmedgjørelse og forverrede levevilkår skaper en forskyvning i normer som gradvis forandrer en familie, en slekt eller et helt samfunn. Historien i GOLIAT består av konflikter som har gått i arv, maktesløshet og en forakt for staten; en klaustrofobisk verden av lovløshet.»

  Regi

  Peter Grönlund

  Skuespillere

  Sebastian Ljungblad, Joakim Sällquist, Davina Robinson

  Originaltittel

  Goliat

  Originalspråk

  Svensk

  Premiere

  2019-06-28

  Aldersgrense

  12 år. Kan sees av barn som har fylt 9 år, i følge med en voksen.

  Les mer

  Billetter

  Velg kinobyen din for å se eventuelle forestillinger og kjøpe billetter.