• Hendelsen

  Spotlight-film15+

  Drama

  1 tim 35 min

  Hendelsen

  Vinneren av Gulløven for Beste film - Filmfestivalen i Venezia 2021

  Happening er en sterk og kompromissløs adaptasjon av en av Frankrikes fremste samtidsforfattere, Annie Ernaux' tilbakeblikk på egne opplevelser med abort, da det fremdeles var forbudt i Frankrike på 1960-tallet. Annie Ernaux ble tildelt Nobel-prisen i litteratur 2022.

  Anne Duchesne (Anamaria Vartolomei) er en smart, ung student, som oppdager at hun er gravid. Brått ser livet hennes ut til å ta en helt annen vending enn hun hadde håpet og forventet. De dømmende blikkene lar ikke vente på seg, verken fra mannlige leger eller nære venninner, når Anne undersøker mulighetene for å ta abort. Hun risikerer fengselsstraff, og i ytterste konsekvens livet, ved å gjøre det.

  I hovedrollen befester Vartolomei seg som et enormt skuespillertalent, ikke bare i kraft av sine uttrykksfulle øyne, men med et fysisk spill som gjør filmen til en intens opplevelse å sitte gjennom. Flere scener gir lyst til å snu seg vekk. Disse er ikke med kun som sjokkeffekt, men for å vise den brutale virkeligheten, og lar seeren kjenne det kvinneundertrykkende systemet på kroppen. Enda sterkere gjøres regissør Audrey Diwans adaptasjon av historiens tragiske aktualitet. Den er en viktig påminner om at kampen for å bestemme over egen kropp fortsatt ikke er over for alle kvinner.

  REGISSØR

  Audrey Diwan (f. 1980) er en fransk regissør og manusforfatter. Hun regisserte sin første film, Losing It, i 2019, og har skrevet manus til flere av ektemann Cédric Jimenez’ filmer. Happening ble valgt ut til konkurranseprogrammet ved Venice International Film Festival hvor den vant hovedprisen Gulløven.

  Regi

  Audrey Diwan

  Skuespillere

  Anamaria Vartolomei, Luána Bajrami, Louise Orry-Diquero, Kacey Mottet Klein, Pio Marmaï, Louise Chevillotte, Sandrine Bonnaire

  Originaltittel

  Happening

  Originalspråk

  Fransk

  Premiere

  2022-09-09

  Aldersgrense

  15 år. Kan sees av barn som har fylt 12 år, i følge med en voksen.

  Les mer

  Billetter

  Velg kinobyen din for å se eventuelle forestillinger og kjøpe billetter.