• Shirley

  12+

  Drama

  1 tim 47 min

  Shirley
  Shirley

  Den beryktede forfatteren Shirley Jackson bor i et stort hus i en liten amerikansk by med sin mann Stanley. Stanley er litteraturprofessor og inviterer hans nye protesjé Fred og Freds gravide kone Rose til å flytte inn hos dem.

  Rose har egentlig egne ambisjoner, men blir satt til å være en hushjelp for Shirley. Shirley forlater sjeldent rommet sitt og jobber på sin nye roman. Hun er svært negativ til Rose og benytter enhver mulighet til å utfordre henne. Litt etter litt kommer de to kvinnene nærmere hverandre og Rose involveres i arbeidet med boken.

  Gradvis utvikler et sosialt spill seg mellom de to parene i huset - et spill som er mistenkelig likt de psykologiske thrillerne Shirley er kjent for å skrive.

  I rollen som Shirley Jackson briljerer Elisabeth Moss, kjent for THE HANDMAIDEN'S TALE og THE INVISIBLE MAN. Hun blir matchet av Odessa Young som Rose og Michael Stuhlbarg, kjent fra CALL ME BY YOUR NAME, som Stanley.

  I likhet med Shirley Jacksons bøker skildrer filmen sterke kvinner som bryter med det som forventes av dem og de overraskende forholdene som kan oppstå mellom mennesker som ikke passer inn.

  SHIRLEY er regissert av Josephine Decker og vant en jurypris ved Sundance filmfestival.

  Filmen har en hypnotisk atmosfære signert den norske filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen.

  SHIRLEY er et ukonvensjonelt biografisk drama om den virkelige forfatteren Shirley Jackson (1916-1965). Hun fikk aldri den anerkjennelsen hun fortjente mens hun levde, men i ettertid har hennes presise og uhyggelige skildringer av menneskelig psyke blitt hyllet som banebrytende. Hun er en favoritt blant skrekkforfattere som Stephen King og Neil Gaiman. Den nye Netflix-filmatiseringen av "The Haunting of Hill House" har også fått flere til å oppdage bøkene hennes.

  Filmen utspiller seg i perioden mellom utgivelsen av novellen "The Lottery", som vakte stor oppsikt i sin samtid, og utgivelsen av boka "Hangsaman" i 1951.

  PRESSEN OM FILMEN:

  "Et intenst, psykologisk kammerdrama
  Elisabeth Moss er fenomenal som... en kvinne som bryter ut av et kjønnrollemønster hun likevel er fanget av"

  • Dagens Næringsliv

  ?????
  "Sjeldent vellykket filmatisering av en forfatters liv og virke...
  Michael Stuhlbarg og Elisabeth Moss er begge strålende i sin tolkning av ekteskapet mellom kritikeren Stanley Hyman og forfatteren Shirley Jackson”

  • Aftenposten

  ?????
  "Elisabeth Moss er glimrende
  ...giftig, morsom og sårbar i rollen som forfatteren Shirley Jackson"

  • NRK

  ?????
  "Spennende og drømmeaktig"

  • Dagsavisen

  ?????
  "SHIRLEY er langt fra en vanlig forfatterbiografi ...et kunstnerportrett utenom det vanlige"

  • Adresseavisen

  ?????
  "SHIRLEY er ein film du tar inn med heile sanseapparatet"

  • Klassekampen

  ?????
  "Elisabeth Moss er eksepsjonelt god i rollen som den ulykkelige forfatteren Shirley Jackson. Odessa Young spiller en ung beundrer som etter hvert får et nært forhold til henne" - Stavanger Aftenblad

  Regi

  Josephine Decker

  Skuespillere

  Elisabeth Moss, Odessa Young, Michael Stuhlbarg, Logan Lerman

  Originaltittel

  Shirley

  Originalspråk

  Engelsk

  Premiere

  2020-10-09

  Aldersgrense

  12 år. Kan sees av barn som har fylt 9 år, i følge med en voksen.

  Les mer

  Billetter

  Velg kinobyen din for å se eventuelle forestillinger og kjøpe billetter.