• The Harder They Come

  Cinemateket Stavanger12+

  Krim

  1 tim 45 min

  The Harder They Come
  The Harder They Come

  I en av de største filmsensasjonene fra 70-tallet spiller musikklegenden Jimmy Cliff den blakke, naive amatørmusikeren Ivan «Ivanhoe» Martin, som drar fra landsbygda til Kingston for å prøve lykken der. Han ender opp med å bli frastjålet alt han eier første dag i storbyen, og det tar ikke lang tid før han i desperasjon må ty til lyssky aktiviteter for å overleve. Snart har han både politiet og konkurrerende doplangere på nakken, samtidig som reggaestjerne-drømmen ser ut til å gå i oppfyllelse.

  Regissør Perry Henzels usminkede reggae-epos var basert på ekte hendelser og viste hvordan mange artister ble behandlet i Jamaica på 70-tallet. Filmen er både en glitrende kriminalhistorie og ikke minst et skjellsettende øyeblikk i Jamaicas kulturhistorie: For første gang fikk jamaicanere se og høre seg selv på lerretet, og for det internasjonale publikummet ble filmen en inngang til en til da ukjent kultur. Gjennom filmens framstilling av Kingstons slumområder, Rastafaribevegelsen og ikke minst på grunn av soundtracket, skaptes stor interesse for øyas musikk og kultur over hele verden, og særlig i USA.

  The Harder They Come er fortsatt en kompromissløs spenningsfilm og en milepæl i karibisk filmhistorie, med sin unike miks av slentrende blaxploitation, spaghetti-western-elementer og neorealistisk samvittighet. Jimmy Cliff, Desmond Dekker og Toots and the Maytals på soundtracket bidrar til filmens velfortjente status som rufsete og autentisk kultfilm.

  Aida Liliana LiPera, Cinemateket Bergen

  The Harder They Come
  Spilletid 1t 45m (105 minutter)
  Jamaica 1973
  Regi: Perry Henzell
  Medvirkende: Jimmy Cliff, Janet Bartley, Carl Bradshaw, Ras Daniel Heartman
  Engelsk tale, engelsk tekst
  Aldersgrense 12 år

  Originaltittel

  The Harder They Come

  Premiere

  Vises 3/11 kl.18:00 og 8/11 kl.12:00

  Aldersgrense

  12 år. Kan sees av barn som har fylt 9 år, i følge med en voksen.

  Les mer

  Billetter

  Velg kinobyen din for å se eventuelle forestillinger og kjøpe billetter.