• Fast & Furious

  "I live my life a quarter mile at a time." Filmserien "Fast and Furious" er elsket av fans over hele verden - antageligvis på grunn av alle de flotte bilene, spennende biljaktene og tøffe karakterene.

  Det har blitt utgitt mange filmer om den spennende street racing-verdenen siden franchisen startet i 2001. Foreløpig ser ikke actionrekken ut til å stoppe, det kommer både oppfølgere og spin-offs. Den siste filmen, Fast X, hadde premiere på kino sommeren 2023.

  Fartsfylt street racing i underverdenen

  Det som er lokkende med Fast and Furious-serien avhenger av hvem du spør. Filmene dykker ned i den ulovlige undergrunnskulturen som ulovlige billøp handler om - å kjøre korte, raske løp der den som er først vinner alt. Ofte innebærer det en god del risiko, som farlige svinger og smale kurver. Motivet i filmene inkluderer organisert kriminalitet, gjenginfiltrasjon, forbudt kjærlighet, svik og vennskap.

  Filmene i Fast & Furious-serien

  Det er som nevnt mange filmer i franchisen om den mørke underverdenen og dens bilkappløp på liv og død - snart kommer det dessuten ut enda flere å sjekke ut. Hvilken er din favoritt så langt?

  The Fast and the Furious (2001)

  Den første filmen er en ekte kultklassiker, med uforglemmelige actionscener og spenning på høyt nivå. I hovedrollen ser vi Paul Walker som politimann og gjenginfiltratør i Los Angeles. Stjerner som Vin Diesel og Michelle Rodríguez har også viktige roller. Et gjennomgående spørsmål i filmen er: hva skjer når du blir venn med den du forventes å arrestere? Regissert av Rob Cohen.

  2 Fast 2 Furious (2002)

  I den andre filmen foregår eventyret i den tropiske delstaten Florida på den andre siden av USA. Filmen er regissert av John Singleton, og i hovedrollen ser vi igjen Paul Walker som Brian O'Conner - denne gangen som tidligere politimann med mye å bevise.

  The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)

  Den tredje oppfølgeren i serien om ulovlig street racing finner sted i Tokyo. Filmen handler om hvordan en amerikansk tenåring blir involvert i underverdeneni Japans hovedstad. Det viser seg at lidenskapen for racing er like sterk der som på den andre siden av kloden. Regissert av Justin Lin, som også har regissert flere filmer i franchisen.

  Fast & Furious (2009)

  Igjen møter vibåde Paul Walker og Vin Diesel, i sine populære roller som Brian O'Conner og Dom Toretto - på hver sin side av loven. Nå må de samarbeide for å kjempe mot en mektig fiende. Filmen finner sted der alt begynte, i Los Angeles natteliv. Regissert av Justin Lin.

  Fast & Furious 5 (2011)

  I den femte filmen finner biljakten og det actionfylte eventyret sted i Rio de Janeiro, Brasil. Her konfronterer Brian og Dom farlige forretningsmenn, samtidig som de planlegger et siste støt. Manus av Chris Morgan og regissert av Justin Lin.

  Fast & Furious 9 (2021)

  Doms team går sammen for å stoppe en verdensomspennende konspirasjon ledet av den mest dyktige morderen og høytpresterende sjåføren de noensinne har møtt. Filmen skulle ha premiere i 2020, men ble utsatt på grunn av koronapandemien og ble derfor aktuell på kino i 2021.

  Fast X (2023)

  Fast X er den tiende Fast & Furious-filmen som innleder de siste kapitlene i en av filmhistoriens mest omtalte og populære globale franchiser.

  Etterfølgende filmer og spin-offs

  I tillegg til de nevnte filmene i serien, er det også Fast & Furious 6, 7 og 8. Det er også spin-offen "Fast & Furious: Hobbs & Shaw" som ble utgitt i 2019. I spin-offen står verdens eksistens på spill, og alle regler kan brytes for å redde jorden fra undergang.Det er planlagt flere filmer i serien, men ingen dato for nye oppfølgere er ennå fastsatt.

  Morsomme fakta om Fast & Furious

  I tillegg til at filmene har vært enorme suksesser med høyt besøkstall på kinoene, har det også blitt laget TV-serier. Franchisen er den hittil mest vellykkede for Universal Studios, og de fleste filmene har fått gode tilbakemeldinger fra både seere og filmkritikere.

  Filmene er en stor grunn til at både Vin Diesel og Paul Walker ble verdenskjente skuespillere over natten.

  Det er flere kortfilmer med special features på noen av DVD-ene som er utgitt. Disse skal sees som bakgrunnshistorie for noen av karakterene, eller hendelser som senere skjer i de virkelige spillefilmene.

  Du har muligheten til å se stuntteknikken og pyroteknikken som er brukt i filmene hvis du ser på Fast & Furious Live.

  Det er flere TV- og dataspill med temaet Fast & Furious til forskjellige konsoller. Det er også musikkalbum med soundtracket fra filmene.