• Ghostbuster

  Who you gonna call? Ghostbusters! Det var ikke uten grunn at "Ghostbusters – Spøkelsesligaen" (1984) ble nominert til en Oscar for beste sang.

  Foruten herlig musikk ble spillefilmen også begynnelsen på en vellykket filmfranchise med komiske spøkelsesjegere og overnaturlige hendelser. Hva er din favorittfilm?

  Slik ble det en stor franchise av spøkelsesjegere

  Hvordan begynte alt? Det var Dan Aykroyd som først begynte å jobbe med konseptet med spøkelsesjegere etter å ha lest om kvantefysikk og sett gamle filmer om spøkelser. Sammen med Harold Ramis skrev han senere manuset til den første filmen, som ble kalt "Ghostbusters – Spøkelsesligaen". Både Ramis og Aykroyd har viktige roller i filmen, sammen med Bill Murray og Sigourney Weaver.

  Filmer i Ghostbuster-serien

  Hittil har det kommet fire filmer om spøkelsesjegerne med overaller og ryggsekker, klare til å ta fatt på uønskede overnaturlige hendelser.

  Ghostbusters: Afterlife (2021)

  En alenemor med to barn flytter til en liten by. Snart begynner de å forstå at de har en tilknytning til de opprinnelige Ghostbusters - og at barnas bestefar har etterlatt seg en hemmelig arv. Regissert av Jason Reitman. Ivan Reitman har regissert de tidligere filmene, men nå har altså sønnen Jason tatt over fanen for akkurat denne filmen, hvor vi får se mange nostalgiske blinkskudd til de tidligere filmene.

  Ghostbusters: Answer the Call (2016)

  I denne nyinnspillingen av den første filmen er spøkelsesjegerne kvinner, og i hovedrollene ser vi populære skuespillere som Melissa McCarthy, Kristen Wiig og Kate McKinnon. Bill Murray gjør en cameo-rolle, og også Dan Aykroyd og Ernie Hudson.

  Ghostbusters 2 (1989)

  Oppfølgeren til den første filmen hadde premiere i 1990 på svenske kinoer. Igjen ser vi både Dan Aykroyd og Bill Murray i hovedrollene, samt Ernie Hudson, Harold Ramis og Sigourney Weaver.

  Ghostbusters – Spøkelsesjegerne (1984)

  Regissert av Ivan Reitman, ble den første filmen om spøkelsesjegerne en stor suksess. I hovedrollene ser vi grunnleggeren av historien Dan Aykroyd, men også Bill Murray og Sigourney Weaver. Filmteamet ønsket først å ha Eddie Murphy i rollen som Winston Zeddemore, men han kunne ikke ta på seg prosjektet siden han var opptatt med innspillingen av "Beverly Hills Cop" (1984). Bill Murray i rollen som spøkelsesjegeren Peter Venkman er så godt likt at han er blitt utnevnt som en av de 100 beste filmkarakterene noensinne.

  Who you gonna call?

  I tillegg til filmfranchisen, finnes det også TV-serier og ulike spill om spøkelsesjegerne, samt dyre samlerobjekter, leker og fysiske "spøkelseshus" å besøke. Interessen for spøkelsesjakt og det småkomiske i å jobbe som spøkelsesjeger fortsetter å fascinere fans over hele verden.

  Paranormale fenomener og spøkelser

  Kledd i verneklær og utstyrt med Proton Pack-geværer for å skyte ned spøkelser, er spøkelsesjegerne i Ghostbusters-filmene effektive i arbeidet sitt. Noen fellesnevnere for både filmer og serier i franchisen er disse gjenstandene:

  Energimåler - med en måler for såkalt Psycho-Kinetic Energy er det lettere for spøkelsesjegerne å finne spøkelser å fange.

  Slime Bower - et våpen som bæres på ryggen og skyter ut slim mot overnaturlige fenomener.

  Spectro-Visor - et slags beskyttelsesvisir som gjør at du kan se usynlige spøkelser.

  Ectomobile - en gammel ambulanse i form av en Cadillac som spøkelsesjegerne reiser ut i.

  Latter, spesialeffekter og improvisasjoner

  Den første filmen om spøkelsesjegerne ble den mest vellykkede komediefilmen på 1980-tallet og tjente over 295 millioner dollar. Dette er også den første komediefilmen som brukte virkelig dyre spesialeffekter. En stor del av suksessen til filmene antas å være den perfekte blandingen av spøkelsesskrekk, action og humor.