• Gladiator

  “My name is Gladiator.” Det har gått mer enn 20 år siden den kritikerroste publikumssuksessen Gladiator (2000) ble utgitt på kino med Russell Crowe i hovedrollen.

  Snart kommer den etterlengtede oppfølgeren, igjen regissert av Ridley Scott. Spørsmålet er om også denne filmen vil kapre hele fem Oscar-statuetter, slik den første filmen ble belønnet med.

  Da romerriket var på sitt mektigste

  Filmatiseringer sentrert rundt antikkens Hellas og romerrike har sine opp- og nedturer når det gjelder popularitet. Etter filmen om gladiatoren Maximus Decimus Meridius i den stjernespekkede og påkostede filmen Gladiator begynte en renessanse i sjangeren - med andre filmer og serier i samme ånd. På engelsk kalles sjangeren Swords n Sandals, som kort sagt gir en pekepinn om innholdet. Med Gladiator handler det imidlertid om mye mer enn sandaler og svingende sverd - det er en hel livshistorie som vevd sammen med det brutale, romerske riket.

  Filmer i Gladiator-serien

  Det er først nå det er mulig å snakke om en filmserie, eller franchise, fordi oppfølgeren til den første kinosuksessen ikke har vært aktuell før i fjor. Det står nå klart at det blir Ridley Scott som igjen får rollen som regissør i historien som utspiller seg i det antikke Europa.

  Gladiator (2000)

  Filmen foregår i år 180 i det store romerske riket, med Russell Crowe i hovedrollen som den urettferdig behandlede Maximus Decimus Meridius. Fra å ha vært en kjent og suksessrik general i krig mot germanske stammer – reduseres han til slave og blir solgt til en gladiatortrener i Roma. Som publikum følger vi hans kamp for rettferdighet. I rollene ser vi Joaquin Phoenix som keiser, men også Oliver Reed, Djimon Hounsou og Connie Nielsen. Filmen er løst basert på virkelige hendelser i antikkens romerrike mot slutten av det andre århundret.

  Gladiator 2

  Selv om det har vært snakk om en oppfølger til Gladiator en stund, er det fortsatt mye som gjenstår å avsløre om filmen. Det vi vet er at handlingen vil foregå 25 år etter den originale tidslinjen, og at Ridley Scott som nevnt vil regissere filmen. Det er mye å spekulere i. Noen mistenker at filmen vil handle om Lucius, keiser Commodus' nevø og sønn av søsteren Lucilla, begge fra originalfilmen.

  Trivia og fakta om Gladiator

  Ridley Scott gikk til første filmen med en visjon om å portrettere det romerske riket og dets kultur med historisk nøyaktige detaljer. Det skulle føles ekte og virkelig, uten å være som en historietime. Siden filmen vant flere Oscar-priser og regnes som en klassiker, må vi likevel si at han lyktes – selvfølgelig med hjelp fra alle andre involverte i filmens skapelse.

  Ridley Scott ble inspirert til å regissere filmen da han så et maleri fra 1800-tallet (av Jean-Léon Gérôme) som viser gladiatorer og skrikende publikumsmengder i antikkens Roma.

  I en scene sier Maximus (Russell Crowe) at jorden på hans egen gård er like svart som håret til kona hans. Denne sterke replikken skrev faktisk hovedrolleinnehaveren Russell Crowe selv midt under filmopptakene.

  For å skape enda sterkere motivasjon hos hovedpersonen lot Scott en manusforfatter endre historien slik at Maximus' familie ble henrettet av romere. Dette endret filmens dramatikk og følelse.