• Goldfinger

  “He loves gold! He is cold”! I den tredje filmen om Agent 007 kjemper Bond mot en av de største skurkene noensinne.

  Den berømte scenen med den døde jenta dekket av gull på det elegante hotellet Fontainebleu i Miami har blitt verdensberømt. Goldfinger ble utgitt på kino i 1964 og er basert på boken med samme navn, skrevet av Ian Fleming. Filmen vant en Oscar i 1965 for beste lyd.

  Gullreserven Fort Knox i fokus

  MI6-agenten James Bond får høre en plan som skurken Auric Goldfinger planlegger. Han vil ødelegge verdensekonomien ved å sprenge hele gullreserven i det berømte Fort Knox i USA. Bond, spilt av Sean Connery, må umiddelbart sette en stopper for dette. Goldfinger er fylt med spenning og vakre damer i luksuriøse omgivelser fra Miamis fineste steder. Filmen har fått kultstatus i Hollywood.

  Skuespillere som er gull verdt

  Det er ingen hemmelighet at Bond-filmer gir store muligheter for skuespillerne som er med. I Goldfinger blir vi kjent med følgende talenter, alle regissert av Guy Hamilton som senere skulle stå for tre flere Bond-filmer.

  Sean Connery - hans tredje opptreden som agent 007 James Bond

  Honor Blackman - spiller rollen som Pussy Galore og Bond-skurken Goldfingers flyinstruktør

  Gert Fröbe - portretterer skurken Goldfinger

  Harold Sakata - spiller Oddjob, Goldfingers assistent

  Shirley Eaton - den vennligsinnede Bond-piken Jill Masterson, hvis skjebne ender på en seng på hotellet Fontainebleu i Miami, der hun blir oppdaget av Bond, druknet i gull.

  Bernard Lee - spiller Bonds sjef M

  Lois Maxwell - spiller Miss Moneypenny, sekretær for M

  Desmond Llewelyn - spiller Q som i filmen introduserer Bond for den berømte bilen Aston Martin DB5

  I tillegg til skuespillerne møtes vi av en førsteklasses filmmusikk med temaet Into Miami - Goldfinger, fremført av Shirley Bassey.

  Trivia om Goldfinger

  Goldfinger er utvilsomt en mytisk og gullkantet Bond-film som også ble kjent for å bli publikumsfavoritt i USA på et nivå som ikke hadde skjedd tidligere. Filmen ble også fundamentet som de kommende Bond-filmene ble basert på. Goldfinger har imidlertid en rekke interessante fakta som du kanskje ikke visste om.

  Det tok timer å male Shirley Eaton i den gyldne fargen for hennes eneste scene som varte i 5 minutter, og leger måtte være til stede hele tiden, siden en kropp dekket av maling kunne utgjøre en stor risiko. Ryktene sa at Eaton skulle ha dødd på grunn av fargen, noe som ikke stemmer.

  Honor Blackman, som ble filmens mest kjente Bond-pike, bar navnet Pussy i Goldfinger - noe hun elsket å nevne for journalister bare for å få dem til å bli flau…

  Skurken Goldfinger ble spilt av tyskeren Gert Fröbe, som snakket veldig dårlig engelsk. Derfor ble rollefiguren hans dubbet.

  Filmen ble hovedsakelig filmet på Pinewood Studios i London, men også i Miami, Kentucky og Sveits.

  Goldfinger banet vei for Sean Connerys egen livslange interesse for golf etter scenene på golfbanen i filmen.