• "Du är så gripen. Boom." Filmserien om Lasse-Majas detektivbyrå i den lille byen Valleby har fascinert barn i flere år og fortsetter å fange nye seere med spennende mysterier og saker som bare barna selv kan løse.

  Når ikke de voksne tar tak i ting, må nemlig Maja og Lasse selv sørge for at sannheten kommer frem.

  Tar fatt på saker og løser mysterier

  Hittil har det blitt laget sju spillefilmer om de to detektivene Lasse og Maja.

  Filmene om Lasse-Majas detektivbyrå er basert på en serie barnebøker av forfatterduoen Martin Widmark og Helena Willis, der den førstnevnte har skrevet historiene og den andre har illustrert bøkene.

  Filmserien Lasse-Majas detektivbyrå

  Som nevnt er det fem filmer om Lasse-Majas detektivbyrå, den første kom på kino i 2008 og den siste i 2022.

  Lasse-Majas detektivbyrå – Kameleontens hevn (2008)

  Den første filmen er en oppfølger til SVT's julekalender i 2006 om Lasse-Majas detektivbyrå. Filmen er regissert av Henrik Georgsson og i rollene ser vi Teodor Runsiö og Matilda Grahn som detektivene Lasse og Maja.

  Lasse-Majas detektivbyrå – von Broms hemmelighet (2013)

  Fem år etter den første spillefilmen kom den andre på kino, nå med nye skuespillere og andre regissører. Amanda Pajus og Lukas Holgersson spiller Maja og Lasse, som i filmen løser en sak med en stjålet kiste. Regissert av Pontus Klänge og Walter Söderlund.

  Lasse-Majas detektivbyrå – Skygger over Valleby (2014)

  Denne gangen er politistasjonen i Vallby truet med nedleggelse, og Lasse-Majas detektivbyrå må sørge for å løse saken raskt. Igjen er det Amanda Pajus og Lukas Holgersson i hovedrollene, samt Pontus Klänge og Walter Söderlund som regissører.

  Lasse-Majas detektivbyrå – Stella Nostra (2015)

  I denne filmen av Walter Söderlund og Pontus Klänge gjør Lasse-Majas detektivbyrå seg klar til å løse saken med stjålne kronjuveler på et bryllup mellom to rivaliserende mafi familier. I tillegg til de samme hovedrolleinnehaverne som i de to foregående filmene, ser vi også Nassim Al Fakir, Sara Sommerfeld og Alexandra Rapaport i tre av rollene.

  Lasse-Majas detektivbyrå – Det første mysteriet (2018)

  Tre år etter den fjerde filmen kom det siste mysteriet med Lasse-Majas detektivbyrå på kino. Denne gangen er det Josephine Bornebusch som står for regien, og i rollene ser vi Frank Dorsin, Ester Vuori, Johan Rheborg og Jonas Karlsson, samt mange flere svenske stjerner.

  LasseMajas detektivbyrå - Togrøverens hemmelighet (2020)

  Lasse og Maja har fått detektivbyrået sitt nedlagt av politisjefen i nærliggende Kristinelund når Klara oppsøker dem. Hun trenger hjelp til å bevise at faren hennes Ferdinand er uskyldig i togranet han er dømt for. Lasse og Maja ser nå sin store sjanse til å få oppreisning, for å vise at de virkelig kan løse forbrytelser.

  LasseMajas detektivbyrå - Skorpionens gåte (2022)

  Alle i Valleby ser frem til Vallebydagen når en tyv plutselig slår til og utfører en serie tyverier. Etter seg etterlater tyven symboler knyttet til stjernetegn og verdensrommet. Tyveriene virker å ha som mål å ødelegge Vallebydagen.

  Trivia

  I bøkene er noen karakterer med i alle mysteriene, nemlig politimesteren, men også Lasse og Maja selvfølgelig.

  Bokserien har generert over 30 bøker, som for eksempel "Kinomysteriet" og "Filmmysteriet" som vi synes er ekstra interessante.

  Den første boken i serien heter Diamantmysteriet og ble utgitt i 2002.

  Alle filmene finner sted i byen Valleby, der politimesteren ofte trenger hjelp til å løse mysterier med forsvunne og stjålne verdigjenstander.