• Shrek

  “You know Donkey, sometimes things are more than they appear”. Shrek er den komiske filmserien om det grønne trollet med samme navn som ønsker å være for seg selv, men stadig tvinges ut på eventyr.

  I franchise-serien finnes det, i tillegg til fire filmer, også to spin-off filmer og TV-programmer. Bak filmene står DreamWorks Animation, og boken "Shrek!" av William Steig var startskuddet for filmserien.

  En femte film er underveis og ryktes å ha premiere i 2023 - men foreløpig er det hemmelig hva den skal hete og handle om.

  Et merkelig selskap i en middelaldersk verden

  Alle Shrek-filmene handler en gruppe litt rare karakterer, Shrek selv, prinsesse Fiona, Esel og Mesterkatten, samt en rekke eventyrfigurer. Filmene er datanimerte og har alle gjort kommersiell suksess på kinoene. Kombinasjonen av god handling, kjente skuespillere bak stemmene, og det fantastiske lydsporet har vist seg å være en vinnende formel.

  Shrek-filmene

  Det har hittil kommet fire filmer om Shrek og hans venner, samt to spin-off-filmer som handler om hans venn - Mesterkatten med støvlene.

  Shrek (2001)

  Den første filmen handler om ensomheten til Shrek, et grønt troll som foretrekker å være alene. Når eventyrfigurer plutselig begynner å samles ved hjemmet hans på ordre fra kongerikets hersker, får han nok og bestemmer seg for å gjøre noe med det. Filmen er regissert av Andrew Adamson og Vicky Jenson. Kjente skuespillere som gir stemme til karakterene i filmen inkluderer blant andre Mike Myers, Eddie Murphy og Cameron Diaz.

  Shrek 2 (2004)

  Den andre filmen introduserer nye karakterer og et helt nytt eventyr for Shrek og vennene hans. Denne gangen er Shrek og Fiona nygift, og Shrek møter hele slekten, noe som fører til ulike problemer. Mange paralleller trekkes til virkelige eventyr og klassiske figurer. Regien er ved Andrew Adamson, Kelly Ashbury og Conrad Vernon.

  Shrek den tredje (2007)

  I den tredje filmen blir Shrek og Fiona motvillig herskere over Langt, langt borte. Karakterer vi møter inkluderer trollmannen Merlin, den kommende kong Arthur samt Mesterkatten og Esel. Regissert av Chris Miller.

  Shrek: Lykkelig alle sine dager (2010)

  Den siste filmen som handler om Shrek er regissert av Mike Mitchell. Handlingen sentrerer seg rundt Shrek som en kjedelig familiemann. En dag blir han lurt og havner i en magisk kontrakt som han snart angrer på.

  Spin-offs og fremtidige utgivelser

  Det har hittil kommet to spin-offs i Shrek-franchisen som begge handler om Mesterkatten i støvler og hans eventyr med Kitty Silkepote. Filmene finner sted før Mesterkatten møtte Shrek og Esel i den første filmen, og den 21. desember 2022 hadde "Mesterkatten 2" premiere på kino.

  Det har lenge vært prat om en ny Shrek-film, men så langt har ingen kommet ut. Det er imidlertid bekreftet at en oppfølger er under produksjon. Det gjenstår å se når den etterlengtede filmen får premiere, men sannsynligvis vil "Shrek 5" komme på kino mot slutten av 2023.

  Til tross for fire tidligere filmer om trollet, hviskes det om at "Shrek 5" ikke vil fortsette der "Shrek Forever After" sluttet. I stedet kan den nye Shrek-filmen bli et eget, frittstående eventyr som likevel er knyttet til filmserien.

  Trivia om Shrek-filmene

  Det er mye å lære om hva som skjedde bak kulissene under produksjonen av Shrek-filmene. Her er tre fakta du kanskje ikke visste:

  Skuespillerne som ga stemme til karakterene møttes aldri under innspillingen; alle leste inn replikkene sine separat.

  Komikeren Chris Farley var opprinnelig valgt til å gi stemme til Shrek, men Mike Myers fikk æren da Farley plutselig gikk bort før den første filmen var ferdig.

  Shrek har til og med sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame.