• The Matrix

  “Unfortunately, no one can be told what The Matrix is. You'll have to see it for yourself.” Matrix-serien begynte i 1999 da den første filmen om Neo og Trinity ble utgitt.

  Over 20 år etter premieren kom den fjerde Matrix-filmen. Tilbake i rollene er Keanu Reeves og Carrie-Anne Moss, som Neo og Trinity - den utvalgte og hans partner in crime.

  Revolutionerende, nyskapende sci-fi

  Da Matrix kom på slutten av 90-tallet, tjente den inn over 460 millioner dollar på kinoer over hele verden. Med sin originale historie, utførelse og påkostede spesialeffekter ble filmen umiddelbart en suksess. En innovasjon som ble introdusert i den første filmen er bullet-time-teknikk, som gjør at en stillstående scene filmes fra flere hundre vinkler samtidig - og skaper en 3D-effekt. Teknikken er fortsatt vanlig i filmer og serier i dag.

  Filmene i Matrix-serien

  Det har blitt utgitt fire filmer i sci-fi-serien om Neo og trusselen mot menneskehetens eksistens. Den første filmen er hittil den mest vellykkede og kritikerroste i trilogien.

  Matrix (1999)

  Matrix tok publikum med storm da den hadde premiere tidlig på 1999. I filmen følger vi datanerden Thomas A. Anderson, som oppdager at han lever i en fiktiv verden - og at han er utvalgt til å avslutte krigen mot kunstig intelligens som har tatt kontroll over menneskeheten. I tillegg til Keanu Reeves og Carrie-Anne Moss i ledende roller, ser vi skuespillere som Hugo Weaving og Laurence Fishburne i filmen. Manus og regi av Wachowski-søsknene.

  Matrix Reloaded (2003)

  Oppfølgeren til "Matrix" kom fire år etter den første filmen, igjen med Wachowski-søsknene for regi og manus. Kampen mot maskinene fortsetter, og Neo må finne en måte å redde Trinity på - før hun møter en mørk skjebne. I tillegg til de nevnte skuespillerne, ser vi Jada Pinkett Smith og Monica Bellucci i andre roller.

  Matrix Revolutions (2003)

  Den tredje filmen, Matrix Revolutions, kom ut samme år som den andre filmen. Dette er den siste i trilogien om Neo og hans kamp for å redde både maskiner og mennesker fra ødeleggelse. Med referanser til norrøn mytologi om Ragnarok hører vi musikk av Richard Wagner i filmen. Andy Wachowski og Lana Wachowski står for manus og regi.

  The Matrix Resurrections (2021)

  Filmen gjenforener Keanu Reeves og Carrie-Anne Moss som Neo og Trinity, de ikoniske rollene de ble kjent for i The Matrix.

  Mer enn bare action og spesialeffekter

  I tillegg til imponerende effekter og ny teknologi er Matrix også kjent for sine filosofiske spørsmål. Det kan trekkes paralleller til Platons allegori om hulen i filmen - hva er egentlig virkelig, og hva er illusorisk? Finnes det fri vilje, eller er alt allerede forutbestemt?

  Rik på symbolikk

  Symbolikken i filmene er rik, og det trekkes mange paralleller til både Det gamle testamentet og antikkens historie. Navnet Neo betyr bokstavelig talt "ny" på latin - men det er også et anagram av det engelske ordet "one". I filmene blir karakteren Neo referert til som "the One", noe som minner om kristendommen, noe navnet Trinity (treenighet) også gjør.

  Andre karakterer i filmen er inspirert av gresk mytologi, inkludert Morpheus (drømmenes gud), Niobe (dronningen av Thebes), Oracle (orakelet i Delfi), Persephone (gudinnen av underverdenen og Hades 'kone).