• Thor

  “How dare you attack the son of Odin!” Hittil har den arrogante, men sterke Thor, sønn av Odin, fått hele tre egne filmer i Hollywood. Tordenguden er også medlem av supergruppen Avengers, hvor helter som Iron Man og Hulken er inkludert.

  Siden 2011 har filmer med både Thor og andre superhelter fra Marvel-verdenen blitt produsert og vist på kino med stor suksess. Noen ganger portretteres en superhelt alene, andre ganger kjemper helten sammen med andre med superhelter - for å bekjempe en felles fiende.

  Superhelten fra den nordiske mytologien

  Marvel Studios har klart å gjøre gammel nordisk folketradisjon om til en superheltfortelling, som også har tatt verden med storm. Stan Lee er en av skaperne bak seriefiguren Thor, en karakter som har sin opprinnelse i tordenguden Tor - sønn av Odin. Med sin hammer Mjølner framkaller Tor både torden og lyn, samtidig som hans styrke og utholdenhet er overmenneskelig.

  Filmer i Thor-serien fra Marvel

  For øyeblikket er det tre filmer som skildrer Thor og hans kamp mot både mytologiske frostjotner og moderne kamproboter, i Åsgård og på jorden. Hva er din favoritt?

  Thor (2011)

  Stjerner som Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman og Stellan Skarsgård medvirker i filmen om superhelten og guden Thor. Også andre figurer fra den nordiske mytologien blir fremstilt - inkludert Loke og Odin. Idris Elba spiller Heimdall, og Jaimie Alexander innehar rollen som Siv, Thors hustru. Filmen er regissert av Kenneth Branagh.

  Thor: The Dark World (2013)

  Det er problemer blant æsene, og Thor står overfor utfordringen med å redde universet fra både svartalfer og tilintetgjørelse. I rollene ser vi igjen Chris Hemsworth som Thor og Natalie Portman som Jane Foster, Thors mor Frigg spilles av Rene Russo. Filmen tar opp tråden etter hendelsene som fant sted i en annen Marvel-film, nemlig "The Avengers" (2012). Filmen er regissert av Alan Taylor og basert på serien Thor av Stan Lee.

  Thor: Ragnarok (2017)

  Den tredje filmen om Marvel Comics seriefigur Thor er regissert av Taika Waititi. Nå skildres trusselen om Ragnarok, Åsgårds undergang. Thors bror Loke er tilbake, samt hans søster Hel - spilt av Cate Blanchett. I andre roller ser vi Jeff Goldblum, Mark Ruffalo og Tessa Thompson. Filmen mottok positive anmeldelser da den ble utgitt i oktober 2017.

  Thor: Love and Thunder (2021)

  Med Taika Watiki som regissør og Natalie Portmans fremtredende rolle som Thors tidligere kjæreste Jane, ble filmen ingenting annet enn en av sommerens suksesser i 2021.

  Flere filmer med Thor

  Thor er en seriefigur, tordengud og superhelt som vises i flere av filmene fra Marvel Cinematic Universe. Blant annet kan man se Thor i filmen "The Avengers" fra 2012, i oppfølgeren "Avengers: Age of Ultron" fra 2015, "Avengers: Infinity War" (2018) og i den siste filmen "Avengers: Endgame" fra 2019.

  Alle Avengers-filmene er basert på seriene skapt av Stan Lee og Jack Kirby.

  Minneverdige sitater fra Thor-filmene

  Liksom flere andre superheltfilmer fra Marvel, er det mange sterke replikker og punchlines i Thor-filmserien. Noen favorittsitater inkluderer:

  Thor: "Oh no, this is Earth, isn't it?"

  Loke: “Look at you. The mighty Thor! With all your strength! And what good does it do you now?”

  Odin: “Yes, I was a fool... to think that you were ready. Thor, Odinson, you have betrayed the express command of your king. Through your arrogance and stupidity you have opened these realms to the horror and desolation of war".