• Top Gun

  "Talk to me, Goose." Actionfilmen "Top Gun" ble en sensasjon da den ble lansert på kino sommeren 1986 med en ung Tom Cruise i hovedrollen som den modige kampflygeren Maverick. I tillegg til de imponerende flysekvensene ble filmen også lagt merke til for sin Oscar-vinnende sang "Take My Breath Away".

  36 år senere ble verdens filmfans overrasket med oppfølgeren Top Gun: Maverick som hadde premiere 25. mai 2022.

  Actionfilmen, hvor Tom Cruise vendte tilbake til sin ikoniske rolle som Pete "Maverick" Mitchell, ble en enorm suksess over hele verden og overgikk alle forventninger. Top Gun: Maverick ble vist på kinoer fra mai til desember i 2022 og dro inn over 15 milliarder kroner globalt, noe som gjør den til den ellevte mest innbringende kino-filmen gjennom tidene.

  Fly, kampflygere og romantikk

  Top Gun klarte å kombinere fantastisk musikk, adrenalinfylte flyscener og gripende romantikk - sammen med modig vennskap og karakterenes dristige risikotaking.

  Den første filmen tjente inn 356 millioner dollar og lanserte regissøren Tony Scott til stjernestatus. Oppfølgeren Top Gun: Maverick dro inn enda mer, med 1487 millioner dollar i inntekter og cementerte Tom Cruises legendariske pilotfilm som en av de største filmene gjennom tidene.

  Spørsmålet er om Top Gun-serien vil bli en trilogi eller om de to vellykkede filmene var nok for Paramount Pictures? Tror du at Tom Cruise planlegger å lage en tredje film om kampflygerne i Top Gun med Maverick i spissen i nær fremtid?

  Top Gun (1986)

  Filmen handler om den fokuserte, men fortsatt umodne kampflygeren Maverick, som sammen med sin navigatør Goose sendes til flyskolen Top Gun for å bli de beste. Under oppholdet der møter Maverick sin store kjærlighet og står overfor utfordringer.

  I tillegg til Tom Cruise inkluderer rollebesetningen skuespillere som Val Kilmer, Anthony Edwards, Kelly McGillis og Meg Ryan. F-14 Tomcat er det mest fremtredende flyet i filmen, som ble regissert av Tony Scott, bror til Ridley Scott.

  Top Gun: Maverick (2022)

  Den nye filmen ble regissert av Joseph Kosinski og produsert av Jerry Bruckheimer og Tom Cruise selv. Maverick, nå mer erfaren, står overfor sitt tøffeste oppdrag noensinne når han trener en gruppe nyutdannede piloter for en unik oppgave. Tom Cruise vendte tilbake til rollen som Maverick, mens rollebesetningen inkluderte Miles Teller, Jennifer Connelly og Jon Hamm. Val Kilmer vendte også tilbake som Tom Kazansky eller Iceman. Musikken ble komponert av Hans Zimmer og Harold Faltermayer, med den klassiske sangen Danger Zone fra den første filmen.

  Fakta om Top Gun

  Det er mange interessante fakta om den første filmen som kan være morsomme å vite for Top Gun-entusiaster. Noen av dem inkluderer:

  Val Kilmer, som spiller Mavericks rival i den første filmen, var ikke interessert i å være med i Top Gun fra begynnelsen av, men var nødt til det på grunn av en tidligere kontrakt. Rollen som Iceman ble imidlertid en av hans mest ikoniske.

  Tom Cruise, som er relativt kort, ble filmet på en måte for å ikke virke kortere enn sin høyere motspiller Kelly McGillis. Det sies at han stod på en opp-ned-vendt boks under den hete badekar-scenen for å se høyere ut.

  All stuntflyging med Maverick ble utført av piloten Scott Altman, som senere ble en vellykket astronaut for NASA.