Hva er ODEON kino?

Sist oppdatert: 2 måneder siden

I 2018 skiftet SF Kino navn til ODEON Kino i forbindelse med åpningen av vår 14-salers IMAX-kino, ODEON Oslo.

I mars 2017 ble SF Kino AS kjøpt av ODEON Cinemas Group, som igjen er en del av amerikanske AMC Theaters. Navnet i seg selv går tilbake minst 2500 år, til antikkens Hellas – der en odeon var bygning, eller i det minste en struktur med tak, der en kunne fremføre musikk og dikt.

I sin moderne bruk går ordet det tilbake til filmens ungdomsår. Såkalte Nickelodeon’er var populære i USA tidlig på 1900-tallet. Her kunne man betale fem cent og få se levende bilder, derav navnet: Ordet er en blanding av «nickel» (kallenavnet på en fem cent-mynt) og «odeon» (fra det greske ordet, som innen da også var kjent gjennom et teater i Paris).

Etter hvert begynte flere europeiske kinoer å bli kalt odeoner, men det var først i 1930 i Storbritannia at det ble gjort til et varemerke. Det skjedde idet en mann ved navn Oscar Deutsch skulle åpne sin andre kino.

Innen 1937 var ODEON allerede blitt synonymt med å gå på kino i Storbritannia, og ikke bare for å se film – men for å få en god opplevelse i flotte omgivelser, hvor selv stolene var trukket i imitert leopardskinn!

Det er denne tradisjonen vår egen hovedstads kinostorstue skriver seg inn i med ODEON Oslo. Kinoen er Norges største kinosenter, med 14-saler og landets eneste IMAX.