• NOSFERATU- 100 årsjubileum stumfilmkonsert

  Spesialvisning12+

  Fantasy

  1 tim 12 min

  NOSFERATU- 100 årsjubileum stumfilmkonsert
  NOSFERATU- 100 årsjubileum stumfilmkonsert

  Vi feirer 100-årsjubileum til "Nosferatu" med pianist Kjetil Schjander Luhr. Han har vært Cinemateket i Oslos faste stumfilmmusiker i over 20 år, og har bakgrunn fra rock og country, men har de siste årene satt musikk til Jeanne d'Arc, Metropolis, La roue, Småen og en rekke andre stumfilmer.

  NOSFERATU- 100 årsjubileum stumfilmkonsert
  Livemusikk fremført av pianist Kjetil Schjander Luhr.
  Spilletid 1t 12m (72 minutter)
  Originaltittel Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens
  Tyskland, 1922
  Regi F. W. Murnau
  Medvirkende: Max Schreck, Gustav von Wangenheim, Greta Schroeder, Alexander Granack
  Stum, tyske tekstplakater, norske undertekster
  Aldersgrense 12 år

  Friedrich Wilhelm Murnaus gjennombrudd som filmskaper kom i 1922 med Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens. Den er et skrekkromantisk mesterverk, preget av dyp melankoli. Filmens undertittel er talende – det er virkelig snakk om en gruens symfoni! Max Schreck i hovedrollen som den ikke-døde Nosferatu spiller en av de beste vampyrene i filmhistorien. Murnaus film var den første filmatiseringen av Bram Stokers Dracula fra 1897. Mange mener at det også er den beste. Ingen andre enn Murnau har fått frem den barokke groteskheten og den såre undergangsstemningen som ligger i Dracula, og som flere av Murnaus senere filmer preges Nosferatu av flytende overganger mellom drøm og virkelighet.
  En av de mer oversette sidene ved Nosferatu er den utstrakte og meget effektive bruken av virkelige opptakssteder. Slottet, som er en viktig og stemningsskapende del av filmen, er Oravski-slottet i Karpatene. Byene Wismar, Lübeck og Lauenburg er til sammen blitt syntesen av en tysk kystby i det 19. århundret. Måten Murnau bruker disse naturlige kulissene på fortjener en like stor del av vår oppmerksomhet som de langt mer omtalte skuespillerne. Gjennom denne filmen viste Murnau en gang for alle hvor mye poesi, følelser og fantasi man kunne få ut av virkelige settinger, en lærdom som mange av hans etterfølgere i filmens verden ser ut til å ha glemt.

  Originaltittel

  Nosferatu - stumfilmkonsert

  Premiere

  Stavanger: 31/5 kl.12:00 og 18:00

  Aldersgrense

  12 år. Kan sees av barn som har fylt 9 år, i følge med en voksen.

  Les mer

  Billetter

  Velg kinobyen din for å se eventuelle forestillinger og kjøpe billetter.